Kaspersky a creat un utilitar de decriptare pentru Jaff ransomware

După cum probabil știți, atacul cibernetic de WannaCry a fost cel mai mare din istoria internetului, până și tanti Jeni de la florărie a aflat că își poate compromite datele, cu câteva clickuri iresponsabile.

Norocul nostru e că toți giganții tehnologiei au făcut front comun pentru a opri răspândirea acestui malware de tip ransomware, Microsoft a scos din joben patchuri de securitate inclusiv pentru sistemele ce nu mai primeau suport oficial, băieții cu abilități tehnice au creat două utilitare de decriptare pentru recuperarea datelor, iar companiile mari au început să se gândească tot mai serios la securitatea informatică și la protejarea sau salvarea datelor în copie, pe serverele de backup.

A apărut chiar și un fel de WannaLocker, un fel de ransomware WannaCry ce atacă telefoanele cu Android, dar băieții de la Qihoo 360 au creat deja un decriptor.

După ce WannaCry-ul a devenit istorie, ransomware-ul Jaff a ținut primele pagini ale internetului în ultima vreme. Acest nou virus de tip ransomware se distribuie prin intermediul Necurs botnet, același mediu de împrăștiere al păcătosului Locky ransomware. Acesta ajunge la utilizatori prin email, ca atașament PDF, fișier ce deschide un alt document Word în spate, care infectează calculatorul, deoarece are injectat funcții macro malițioase.

Cei de la Kaspersky au actualizat utilitarul RakhniDecryptor la versiunea 1.21.2.1, versiune ce permite acum decriptarea fișierelor “mâncate” de către ransomware-ul Jaff.

Instrucțiuni de folosire:

Kaspersky RakhniDecryptor este un utilitar mic și portabil, capabil să recupereze datele criptate de mai mulți virusi de tip ransomware, inclusiv Jaff și nu necesită de cunoștințe avansate de IT pentru folosire.

Tot ce e nevoie să faceți este să

  • Descărcați ultima versiune de RakhniDecryptor de aici.
  • Extrageți arhiva descărcată și rulați fișierul RakhniDecryptor.exe pun calculator infectat.
  • Folosiți butonul Change parameters pentru a selecta locațiile în care doriți să scaneze.
  • Adăugați calea exactă către fișierele infectate
  • Utilitarul va recupera toate fișierele criptate de către virusul respectiv.

Datorită faptului că nu am avut la dispoziție un sistem infectat, tutorialul nu este complet, dar utilitarul este foarte ușor de folosit.

Kaspersky a creat un utilitar de decriptare pentru Jaff ransomware

Pentru a vă proteja calculatorul de atacurile de tip ransomware, vă recomand să citiți articolul nostru mai vechi, care descrie patru pași mai mult sau mai puțin simpli pe care companiile trebuie să-i facă pentru a nu risca pierderea datelor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.