Tutorial – Cum transformăm un telefon vechi într-un sistem de supraveghere cu IP Webcam

Când vine vorba despre securitate este greu să ne decidem la un anumit furnizor de astfel de servicii, fie că ne referim la securitatea datelor (aplicații antivirus), fie că ne referim la securitatea de acasă (montarea unui sistem de supraveghere). În acest articol vom transforma un dispozitiv mobil vechi într-un sistem de supraveghere cu ajutorul aplicației IP Webcam. Acest articol a fost scris în speranța că Răzvan își poate supraveghea liniștit cactusul cât timp este la birou.

Dar nici asta nu este chiar atât de ușor de făcut având atâtea aplicații la dispoziție pentru dispozitivele Android, precum: Manything, IP Webcam, Alfred Home Security Camera, Presence, AtHome Camera, SalientEye Home Security Alarm sau Haven. Multe dintre aplicații au suport atât pentru Android, cât și pentru iOS… dar să fim serioși, nu mulți dintre noi vor folosi un telefon cu iOS drept cameră de supraveghere.

Pentru acest tutorial eu unul am folosit următoarele:

  • trepied pentru telefon – 1 bucată (sau mai multe, în funcție de câte telefoane și camere vreți să montați)
  • cablu de alimentare pentru telefon USB la micro USB – 1 bucată (sau mai multe, în funcție de câte telefoane și camere vreți să montați)
  • ceva cunoștințe pentru a face un port forward și o rezervare de IP cu ajutorul MAC-ului telefonului mobil, pe router. Eu unul am folosit de această dată un router Asus RT-N18U, dar la fel de bine puteam alege oricare alt router.
  • card microSD de 16 GB pentru a stoca înregistrările (opțional) – 1 bucată (sau mai multe, în funcție de câte telefoane și camere vreți să montați). La o calitate de 75% streaming și codare video mkv, ar trebui sa ajungă spațiul pentru 4-7 zile de înregistrare non-stop.
  • aplicația gratuită IP Webcam, sau cea profesională (12,89 RON, undeva la $3,5)
  • și cel mai important, un telefon cu sistem de operare Android 4.1 minim – sau mai nou . Eu unul am folosit un Huawei Ascend Y300.
  • 10-15 minute pentru instalare, configurare și verificare setări ale aplicației IP Webcam, sau 30-45 minute pentru setări avansate.

Sfatul nostru ar fi să încercați întâi aplicația gratuită, deși cea profesională chiar vine cu câteva funcții în plus precum: alerte prin SMS, interfață utilizator ușor customizabilă, ștergerea watermarker-ului la înregistrare șamd. Presupunând că ați instalat deja de pe Google Play aplicația, haideți să începem să o setăm. Voi posta un videoclip mai jos cu câteva screenshot-uri din aplicație.

Ce trebuie să faceți după ce ați instalat aplicația? În primul rând să intrați în interfața de administrare a routerului, să identificați IP-ul dispozitivului mobil. La Asus există în dashboard un link cu client lists, dacă apăsați pe acel link, vă afișează toate conexiunile active, MAC-ul acestora și multe alte opțiuni folositoare. De acolo puteți identifica IP-ul telefonului, IP pe care îl vom folosi pentru a verifica local funcționarea camerei / camerelor.

Asus RT-N18U - view clients

Asus RT-N18U - MAC and IP binding

Dacă tot suntem în interfața de administrare a routerului, ideal ar fi să deschidem și un port pentru a putea accesa camera / camerele din afara rețelei locale. Pentru asta putem apela la un serviciu DDNS (Dynamic Domain Name Server), din câte știu – RCS RDS oferă gratuit acest serviciu mai nou. Routerele Asus au și ele integrate un astfel de serviciu gratuit, sau cel puțin routerul RT-N18U are sigur așa ceva și nu este singurul router Asus pe care l-am văzut să aibă DDNS gratuit de la producător.

Presupunând că aveți o clasă de IP-uri de forma 192.168.2.xxx, să zicem că rezervați IP-ul 192.168.2.95 pentru dispozitivul mobil. Ca să nu uitați ce port ați deschis, puteți deschide portul format din ultimele 4 cifre ale IP-ului, spre exemplu 8295. Astfel veți știi că din rețeaua locală vă puteți conecta pe IP-ul 192.168.2.95:8295 pentru a verifica setările camerei de supraveghere. Din exterior puteți accesa camera de supraveghere de pe DDNS, presupunem că acesta este oferit de către RDS și este de forma ipcamera1.home.go.ro:8245 .

O dată deschisă aplicația, foarte important să editați portul camerei cu același deschis pe router, și să securizați accesul cu un username și o parolă (parola să fie una de minim 8-10 caractere inclusiv litere mari, mici, caractere speciale).

În funcție de camera frontală a telefonului, dar și de viteza conexiunii la internet, setați rezoluția la minim 640 x 480 px și calitatea de streaming la un 75%. Dacă măriți rezoluția să zicem la 1280×720, atunci calitatea de streaming ar trebui să fie undeva la 50% sau chiar mai mică pentru a nu avea lag. Toate aceste setări cu privire la opțiunile video se pot face din browser apăsând pe butonul de Advanced Settings.

IP Webcam - advanced settings from browser

Pentru a vedea un stream live cu camera proaspăt montată, puteți scrie fie în browser, fie în VLC Player IP-ul și portul local (sau extern) urmat de /video . Spre exemplu http://192.168.2.95:8295/video sau http://ipcamera1.home.go:8245/video .

IP webcam - video stream

Bine-nțeles că setări pot fi multe, dar acestea le puteți customiza după propriile preferințe. Dacă totuși mai aveți întrebări, nu ezitați să le lăsați în căsuța de comentarii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.