HummingWhale este un malware care s-a strecurat pe Google Play Store. Scurt ghid despre cum să ne protejăm telefoanele de malware

Până acum, atât eu cât și Daniel vă sfătuiam să descărcați aplicații Android doar de pe Google Play Store, deoarece așa vă puteți feri de aplicațiile de tip malware, dar… HummingBad este un tip de malware care a reușit să treacă de toate sistemele de protecție Google încă de anul trecut, infectând 85 de milioane de dispozitive ce rulau KitKat sau Jelly Bean.

Malware-ul a reapărut pe magazinul Google Play, acum sub numele de HummingWhale, pPeste 40 de aplicații purtătoare de virus fiind publicate sub nume chinezești. Aplicațiile acestea sunt injectate cu un alt APK, care are scopul de a descărca și instala alte aplicații pe telefoanele infectate. Virusul afișează tot felul de anunțuri false, folosind un framework numit DroidPlugin, crează un id de referal fals și generează venit atacatorului.

Am scris articolul ăsta cu gândul de a oferi și câteva sfaturi utile, despre cum să ne protejăm telefoanele împotriva virușilor, că nu cred că există vreun român care să instaleze vreo aplicație cu nume chinezesc.

Primul sfat ar fi: Descărcați doar aplicații de pe Play Store. Instalarea aplicațiilor din APK-uri găsite pe internet poate virusa grav telefonul. Ei bine, de obicei e de ajuns asta, acum se pare că Play Store-ul conține și aplicații virusate.

Sfatul doi: Instalați un antivirus care oferă protecție în timp real, inclusiv protecție web:

Sfatul trei: Blocarea paginilor malițioase: Teoretic, unul din cei doi antiviruși deja blochează siteurile infectate, dar nu e rău să ne luăm metode extra de securitate.

  • Folosește Opera, browser ce are deja un adblocker integrat.
  • Folosește Adblock Browser, browser creat de cei de la Adblock Plus.

Androidul este un dispozitiv destul de sigur, prin felul în care gestioneaza permisiunile și prin faptul că telefoanele obișnuite nu sunt rootate (nu au utilizatorul de root/administrator deblocat), dar uneori e bine să ne luăm măsuri extra.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.