Nexus Is Officially Dead, Long Live Google Pixel

Da, ați citit bine. Google a încetat să producă dispozitive Nexus.

Cei foarte rapizi au abordat știrea încă de alaltăieri seară, iar cei puturoși au scris-o ieri. Eu am preferat să nu mă pripesc, să analizez lucrurile bine și să mă documentez puțin, că de aia avem internet și informația livrată la bot.

Mie unul îmi place Androidul, dar Androidul ăsta curat, de pe Nexus. Nu e plin de bloatware de la producătorii de telefoane, nu are TouchWiz, efecte și alte minunii de genul. Iar fără tot felul de adiții și surplusuri, se mișcă divin pe specificații hardware medii.

Chiar m-aș numi fan Nexus. Am avut un LG Nexus 5 pe care l-am stricat pentru că am preferat să repar singur o problemă, apărută după vreo 3 ani de utilizare intensă, dar, ca un salahor IT ce sunt, am reparat ceva și stricat altceva. Dar chiar și așa, telefonul și-a făcut treaba foarte bine și m-a convins să iau modelul următor, LG Nexus 5x, cu aceeași memorie de 2 GB RAM ca și precedentul, deși a apărut cu 2 ani mai târziu iar chinezii ambițioși aveau deja octa-core prin buzunare.

 

Bun, de ce a hotârât Google să facă Pixel și să renunțe la bunul Nexus?

Spre deosebire de Microsoft, Google face produse bune, iar la resursele pe care le are și la marketingul pe care îl pompează în produse, e singurul colos capabil să rupă Samsung pe genunchi și să sară cu bocancii pe Apple, fără să și-o fure. Deci telefoanele Pixel vor fi Galaxy-urile sau iPhone-urile Google.

Cred că în timp ce sorbea Larry Page din cafea se gândea: De ce să facem noi Nexusuri bune și ieftine și să lăsăm piața pe mâna unor neaveniți, când putem să facem telefoane premium, la preturi premium și să le dăm knock-out tehnic neaveniților? Mai dă-i în pălăria mea pe ăia suficient de geek să-și cumpere telefoane pentru filozofia din spate sau pentru bootloaderul deblocat. Masele vor telefoane cu găleți de memorie RAM, baxuri de megapixeli și tot felul de funcții pe care cel mai probabil nu le vor folosi la adevărata valoare.

Google Pixel și Google Pixel XL sunt două telefoane lansate alatăieri, disponibile deja la pre-comandă.

Ca să fim și tehnici, o să vorbesc puțin despre specificațiile hardware ale celor două telefoane.

Google Pixel are un display de 5.0 inch, protejat de Gorilla Glass 4, rezoluție de 1080 x 1920 de pixeli, un quad-core Qualcomm Snapdragon 821 de-ți sare basca din cap, placă video Adreno 530, bună pentru un terminal mobil, 4 GB memorie RAM, 32 GB respectiv 128 GB memorie internă, ideală atât pentru cei ce n-au poze cu pisici, cât și pentru cei ce pozează vulpea de bucătărie în mod panoramic, cameră principală de 12 megapixeli, cameră de selfie de “doar” 8 megapixeli, cititor de amprentă, încărcare rapidă, încărcare wireless, aparat de cartofi prăjiți și o funcție care sună nevastă să îi spună că nu te-ai îmbătat criță, de fapt tu trudești din greu la serviciu.

Iar Pixelul ăsta are un frate mai mare, numit intuitiv, Pixel XL, cu aceleași specificații tehnice, capabil de aceeași magie, dar cu ecran de 5.5 inch, pentru cei cu buzunarul mai mare, la propriu și la figurat.

Cam așa arată Pixel-ul:

https://i2.wp.com/i.imgur.com/qQnZjNG.png?w=1280

Sunt foarte impresionat. Cred că după ce îmi va ceda LG Nexus 5x voi adopta o sculă OnePlus, că și ăia au telefoane cu Android curat și specificații bune la preț corect.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.