Google pedepsește persoanele rău intenționate

Google a anunțat că îi va pedepsi pe recidiviștii care au evitat pedepsele aplicate de companie pentru răspândirea de malware și escrocherii prin e-mail (phishing).

Atunci când Google marchează site-urile pentru găzduirea de cod malițios sau software nedorit, utilizatorii sunt avertizați în Firefox, Chrome sau alte browsere. Acele alerte persistă atât timp cât Google consideră că un site reprezintă o amenințate. A nu se încurca aceste notificări cu cele date de către vreo soluție antivirus plătită!

După efectuarea modificărilor pentru a alinia site-urile la condițiile Google „Safe Browsing“, webmasterii pot cere companiei să ridice avertismentele virtuale. După cum era de așteptat, unii au profitat de acest mecanism încetând practicile ilicite atâta timp cât să reintre în grațiile Google. După ridicarea avertismentelor virtuale, aceștia reluânduși practicile.

Pentru a evita tocmai aceste false practici Google a adăugat o nouă politică – „Repeated Offender“ a setului de reguli Safe Browsing. „Contravenienții multipli reprezintă site-urile care oscilează în mod repetat între comportamentul compatibil și încălcarea politicii în scopul de a beneficia de ridicarea restricțiilor și eliminarea avertismentelor cu privire la acestea“ a declarat Google într-un comunicat.

Impactul principal asupra acestor site-uri este acela că webmasterii nu vor putea solicita o reverificare decât după un termen de 30 de zile. Acest termen a fost introdus tocmai pentru descurajarea site-urilor și a deținătorilor acestora să repete aceste practici la nesfârșit. O dată un site marcat ca recidivist, avertismentele în browsere vor continua să apară pentru minim 30 de zile.

Cum vi se pare această nouă politică? Gândindu-mă la securitatea utilizatorilor, mi se pare o regulă bună… dar ca webmaster (dacă mă pot intitula așa), nu mi se pare neaparat corectă și vă explic imediat de ce: acum câțiva ani unul dintre site-urile mele a suferit un atac CSS (cross site script), iar atacatorul injectase cod javascript malițios în toate paginile care nu erau criptate, redirectând utilizatorii către un alt site. Am fost blocat de către Google până când am remediat problema.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.