Geekșilor din toată lumea

De fapt titlul onest ar fi: Microsoft îmbunătățește suportul pentru sistemele de fisiere Linux și face Edge disponibil pentru Windows și Mac OS X.

Una din plăcerile mele vinovate este să iau Microsoft la șuturi. Și oricum, am jdemii de motive. Încă de pe vremea când mă ocupam fulltime de blogul de Linux și rumegam activ știri din zona tech, mi se părea că tot ce face Microsoft la nivel de politică de business e falimentar.

De la faptul că au preluat Nokia doar ca să-i strice, până la băiatul ăla de zicea că Linux e un cancer. După ce s-a apucat Bilică de îngrijit nepoțeii și de lucru la fundație, mi s-a părut că lucrurile au luat-o la vale. Să nu mai zic de update-urile de la Windows 10 care brickuiau print spoolerul, sunetul sau făceau alte grozăvii…

Acum nu o să-i iau la șuturi însă, mi se pare ok trendul ăsta cu integrarea Linux-ului mai bine cu Windows 10le. Un lucru bun pe care îl fac este că permit citirea nativ de fișiere de pe partiții Linux direct din File Explorer. Cică suportul s-ar fi implementat de ceva vreme, dar acum apare iconița cu pinguin în This PC (de ce or fi renunțat băieții la sintagma My Computer?) când conectăm un hdd de Linux.

https://i1.wp.com/i.imgur.com/tMjpigx.png?resize=854%2C709&ssl=1

Mai multe despre adaugărea suportului pentru fișierele Linux puteți citi direct la Microsoft. Nu m-am prins însă ce tip de partiții suportă nativ, presupun că EXT4… dar nu știu de altele?!

O altă chestie mișto este că cei de la Microsoft au făcut browserul Edge cross-platform, poate fi instalat pe toate versiunile suportate de Windows + Mac OS X. Cică ar merge și pe Android și iOS, dar nu prea sunt curios. Browserul de poate descărca direct de pe site-ul Microsoft.

https://i0.wp.com/i.imgur.com/ufjsgv9.png?resize=853%2C641&ssl=1

Eu unul nu folosesc Microsoft Edge, dar nu din cauză că ar fi prost. Folosesc Palemoon (browser Firefox-based) pentru activitatea de zi cu zi, Opera pentru că se integrează mișto cu WhatsApp-ul, iar când am de lucru cu Facebook (știu, sună ciudat asta, Facebook nu e făcut pentru lucru), folosesc Google Chrome.

Știu că Opera e Chromium Based și în esență ar funcționa la fel de repede cu FB Mess, dar așa m-am obișnuit. Metoda de lucru mă ajută pentru că știu ce browser să verific, în funcție de ce am nevoie să fac.

Îmi plac dezvoltatorii de produse cross-platform, iar Google e cel mai bun exemplu. Face aplicații pentru toate platformele, iar la un moment dat a decis să continue promovarea Google Search Engine pe Firefox, deși lansaseră deja Chrome. Mi-ar plăcea ca și Microsoft să pornească pe aceeași direcție. Oricum, în ultima perioadă au devenit mai Linux friendly.

Articolul este scris de către Răzvan, care pedalează cu stil pe 99xp.ro. Răzvan este foarte mândru de articolul lui cu 100 de idei pentru blog. Lui Răzvan nu îi place de loc să scrie despre el la persoana a III-a.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.