Gândirea analitică. Sau cum am reparat mașina de spălat


Încep prin a spune că acum 3 zile nu știam cum funcționează mecanismul din mașinile de spălat. Știam doar că se deschide ușa, se îndeasă hainele, se bagă detergent, se închide ușa, se apasă butonul și mașina începe să spele.

Ei bine, vineri seara, probabil că iar nu am respectat-o suficient și i-am băgat prea multe haine la spălat… așa că mașina a hotărât să-mi dea o lecție: s-a stricat.

Am auzit-o făcând un sunet ciudat și am constatat că nu se mai învârte cuva deloc. Moment în care am apelat la bunul internet și l-am interogat putin, aveam nevoie să-mi arate cum funcționează mașina de spălat. După o documentare strașnică de vreo 15 minute, m-am apucat de diagnosticat mașina de spălat.

Am observat că nu se mai învârte cuva și am făcut următoarele verificări (intuitive, zic eu):

  • am testat “programatorul”: am mutat pe programul de evacuare apă și am văzut că începe să golească apa din mașină. bun, ăsta merge.
  • am verificat dacă funcționează motorul: am comutat pe programul de stoarcere și am auzit cum urla motorul, de parcă era un OZN gata să decoleze. rotorul se învărtea mai vioi ca niciodată.
  • am verificat dacă e înțepenită cuva: am deschis ușa mașinii de spălat și am învârtit cuva. cuva s-a mișcat foarte ușor.

După ce am terminat de verificat toate astea, am ajuns la următoarea concluzie: e o problemă cu cureaua, cea care leagă cuva de motor. În scenariul pozitiv, cureaua era sărită, iar în scenariul pesimist, cureaua era ruptă.

M-am chinuit cam 20 de minute să scot mașina din locul ei, am zgâriat parchetul, mi-a luat alte 10 minute să scot furtunul prin care se alimentează mașina cu apă și încă 5 minute să desfac cele 5 șuruburi ce țineau capacul din spate. Cureaua sărise, exact cum anticipasem. Am desfăcut o bere și am pus cureaua la loc, amintindu-mi de vremurile în care cea mai mare problemă a mea era punerea lanțului la bicicletă. Cred că mi-a luat încă 10 minute să pun cureaua, deci sub o oră tot “procesul de reparare”.

Deși m-am gândit că poate dacă întâmpinați aceeași problemă, articolul v-ar putea ajuta, concluzia e alta.

Eu la jobul meu de zi cu zi (salahor IT), sunt obișnuit cu diagnosticarea și depanarea problemelor și nu de puține ori mă lovesc de lucruri care nu știu exact cum funcționează și necesită documentare în prealabil. Dar având exercițiul ăsta al rezolvarii problemelor, mi-am format și o gândire analitică destul de bună. Cu încredere, răbdare și atitudinea necesară, dracul nu-i așa de negru.

Am făcut mecanică la facultate, dar diferența între problema de acum și examenele de facultate era că acum nu puteam să copiez.

4 Comments


  1. Bună treabă, citind această pagină coroborată cu alta mi-a venit ideea că “programatorul” e de vină… Cumva se udase/umezise (copiii sau umezeala din baie)… Nu se învârtea cuva deloc, ci doar intra și ieșea apa… Exista un semn, dar nu am știut, anume că însăși băgatul apei și scosul se făceau cu ceva întreruperi aleatoare, clar semn de scurt-circuit. I-am dat cu aer cald 10 minute și asta a fost. 🙂

    Reply

    1. Unde ai dat cu aer cald? In spate la motor?

      Reply

  2. Si cu ce ne ajuta pe noi acest articol?

    Reply

    1. Dacă spălați hainele la spălătorie sau aveți angajata o companie care sa rezolve problemele, cu nimic.

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.