F11 – Aplicație falsă pe dispozitivele Android pentru a descărca Flash Player contra cost

Acum ceva timp am făcut un tutorial ce avea două părți (partea Ipartea a II-a) prin care explicam cum se poate instala Adobe Flash Playerul pe dispozitivele Android. Cu toate acestea se pare că există înșelătorii ce păcălesc utilizatorii să plătească 15£ pentru Flash Player.

Ce este mai grav este faptul că aplicația este disponibilă pe Google Play și se numește F11. O dată descărcată aplicația, afișează un tutorial cu instrucțiuni despre cum să descarci Flash Player. În cadrul aceleiași pagini, utilizatorii sunt apoi direcționați către PayPal, unde li se solicită să plătească înainte de a descărca Flash Player-ul pentru dispozitivele Android.

f11

Lukas Stefano, cercetătorul malware ESET ce a condus o anchetă cu privire la această aplicație a declarat cu privire la aplicația F11 că „autorii acestei înșelătorii au parcurs un drum lung pentru a face să pară o afacere legitimă. […] De exemplu, aplicația a fost listată în secțiunea de educație din Play Store. Cu toate acestea, coșul de cumpărături de pe PayPal dezvăluie adevărata natură a operațiunii: elementul se numește Flash Player 11“.

f11

O dată ce utilizatorul plătește, i se oferă un link către un tutorial de instalare Flash Player care recomandă ca acesta să instaleze browserul Firefox sau Dolphin pe dispozitiv, browsere ce sprijină conținutul Flash în mod implicit, ambele putând fi descărcate gratuit de pe Google Play.

f11

În momentul în care scriu acest articol, aplicația a fost eliminată de pe Magazinul Google Play – după cum era de așteptat și normal – însă cei de la ESET au remarcat faptul că aplicația fusese deja descărcată între 100 000 și 500 000 de ori. Rămâne necunoscut numărul utilizatorilor care au fost păcăliți să plătească suma solicitată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.