ExpensiveWall – un troian ce vizează utilizatorii Android

Conform unui raport al celor de la CheckPoint Security, ExpensiveWall este un nou troian de care utilizatorii Android ar trebui să se ferească. Numele acestuia vine de la una dintre aplicațiile pe care le folosește pentru a se răspândi , respectiv „Lovely Wallpaper“.

Malware-ul poate trimite mesaje frauduluase premium și taxează utilizatorii pentru servicii false sau inexistente. Înainte de a fi eliminate de pe Google Play, malware-ul pare a fi infectat cel puțin 50 de aplicații, iar numărul descărcărilor acestora se află între 1 și 5 milioane. O listă completă cu aplicații infectate puteți găsi pe blogul celor de la CheckPoint.

„Deși ExpensiveWall este în prezent conceput doar pentru a genera profit de la victimele sale, un malware similar ar putea fi foarte ușor modificat pentru a folosi aceeași infrastructura pentru a captura imagini, a înregistra audio sau chiar a fura datele sensibile ale utilizatorilor pe care mai apoi să le trimitp unui server de comandă și control. […] Din moment ce malware-ul este capabil să opereze în liniște, toată activitatea sa ilicita are loc fără cunoștința victimei.“ a declarat compania de securitate CheckPoint.

Utilizatorii Google Play nu au stat nepăsători în fața atacului și au lăsat mai multe recenzii în care îi avertizau și pe ceilalți despre costurile suplimentare întâlnite după descărcarea aplicațiilor infectate. Compania a fost anunțată despre malware-ul ExpensiveWall în luna August, iar până în prezent a luat toate măsurile pentru a elimina aplicațiile ce conțineau acest cod malițios. Cu toate acestea, în cazul în care aveți o astfel de aplicație instalată, ar trebui de asemenea să o eliminați de pe dispozitivul mobil.

Ca metodă de securitate, puteți încerca o scanare cu Zemana pentru dispozitive mobile și implicit să fiți precauți atunci când descărcați și instalați aplicații – mai ales dacă sunt din surse necunoscute.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.