Este legal sa detinem un Hackintosh?

Hackintosh este unul dintre cele mai controversate subiecte de care m-am lovit recent… De dragul științei – bine-nțeles, dar și pentru că (de vreo câțiva ani, ca să fiu mai precis) am devenit fan Apple, am vrut să aflu răspunsul la întrebarea dacă este legal să deținem un sistem Hackintosh.

Pentru a răspunde însă la această întrebare, trebuie să răspundem la multe altele înainte, ca de exemplu: ce este / reprezintă un Hackintosh?

Prin Hackintosh înțelegem orice sistem de tip hardware creat din componente non-Apple care pot rula unul dintre sistemele de operare MacOS, fie ca este vorba despre Sierra, High Sierra sau mai noul Mojave. Cel mai ușor am putea spune că Hackintosh este o metodă ieftină de a construi un sistem Apple, fără a fi nevoit să plătiți atât de mult pentru hardware-ul premium Apple.

Dacă Apple ar fi creat hardware și software de doar 100$, în loc de 1000$ – poate că astăzi nu am fi avut iPhone-uri, iPod-uri sau iPad-uri etc, dar nici produse similare create de către competitorii săi. Dacă nu ar fi existat iOS, poate că nici Android nu ar fi existat… Întrebări grele la care nu putem răspunde acum.

Este legal să vindeți Hackintosh?

Psystar a fost un caz interesant. Compania vindea computere care acceptau ca sistem de operare nativ OS X. Pe cât de mult a încercat compania să interpreteze EULA (End User License Agreement / Acordul de licențiere a utilizatorilor) Apple pentru OS X, procesul cu Apple a fost câștigat de către Apple. Apple a câștigat pe atunci daune considerabile, compania Psystar fiind nevoită să vândă sistemele pentru a le achita.

Dar cum rămâne cu utilizatorii care fac asta pentru prieteni sau familie?

Și aceasta este o întrebare grea, deoarece noi – ca utilizatori finali – nu deținem software-ul OS X, ci îl închiriem de la Apple pe viață, plătind costul hardware-ului inițial. În momentul în care achiziționăm un sistem Mac, practic cumpărăm hardware-ul concomitent cu o licență software. Este ca atunci când achiziționăm un sistem pe componente și implicit achiziționăm o licență Windows OEM pe aceeași factură.

Citând din acordul de licențiere software Apple, răspunsul este simplu: da – este ilegal să folosim software Apple pe sistemele non-Apple.

Permisiunile stabilite în această licență nu vă permit să acceptați, și sunteți de acord să nu instalați, să utilizați sau să difuzați Software-ul Apple pe orice computer care nu deține marca Apple sau să le permiteți altora să facă acest lucru.

Există totuși o neînțelegere cum că ce faci cu hardare-ul și software-ul achiziționat de tine este treaba ta. Este adevărat, doar dacă ambele – atât hardware-ul cât și software-ul sunt deținute de tine. Dar după cum am menționat mai sus, și software-ul Apple este de fapt închiriat… trageți voi concluzia.

Cum rămâne cu mașinile virtuale Hackintosh?

Mașinile virtuale, tehnic nu sunt sisteme non-Apple. De fapt chiar Apple a luat în considerare mașinile virtuale în acordul de licențiere Mac și aveți voie să instalați până la două instanțe de OS X într-un mediu operațional virtual.

… să instalați, să utilizați și să executați până la două (2) copii suplimentare sau instanțe ale software-ului Apple în medii virtuale de sistem de operare pe fiecare computer Mac pe care îl dețineți sau care deține controlul asupra faptului că rulează deja software-ul Apple.

Și aici se lasă loc de interpretare. Să înțelegem deci că instalarea Hackintosh pe un sistem de operare Windows nu este legal?

Cuvinte de încheiere

Concluzia finală este că nu este legal să creem și / sau să deținem un Hackintosh. Dacă ar fi să întrebăm un avocat, cel mai probabil ne-ar răspunde că Apple este o companie mare ce deține suficiente resurse financiare pentru a acționa în judecată și a da un exemplu din anumite persoane care încalcă acordul de licențiere Apple.

Cu toate astea, există multe website-uri sau forumuri de specialitate pe care nu le voi mai enumera aici, deoarece tutorialul meu despre “Cum să instalezi Mojave pe un Dell Latitude e5450” nu va mai fi scris. Tot ce vă pot spune este că se poate instala și se poate instala chiar și dual boot cu Windows 10. Voi dețineți un Hackintosh – fie el în mașină virtuală, sau fizic? Lăsați un comentariu mai jos despre experiențele pe care le-ați avut cu Hackintosh. 

Poate sunteți interesați de Cum instalam o distributie Linux pe tabletele ce vin cu Windows 10 preinstalat și continuarea acestui articol.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.