Eelo – o campanie de strangere de fonduri pentru crearea unui Android fără aplicații Google

Android fără Google? Eu am un deja-vu prost deja, voi nu?

Gaël Duval, dezvoltatorul din spatele Mandrake Linux (distribuție bazata pe codul RedHat) a creat o campanie pe Kickstarter pentru crearea Eelo, un sistem de operare Android care să nu conțină aplicații Google. Când am scris acest articol, Eelo adunase din donații 19.000$ din 29.000$ solicitați pentru dezvoltare.

Eelo își propune ca, pe lângă platforma non-Google, să ofere servicii de email, cloud și office în propriul datacenter, punând accentul pe securitate. Se pot folosi și serviciile Google, dar codul proprietar nu e integrat în sistemul de operare. Sistemul de operare va fi un derivat al LineageOS, platforma ce s-a desprins din bătrânul CyanogenOS.

Ca alternativă la Google Play, Eelo va folosi F-Droid (pentru aplicații gratuite) și APKPure (pentru aplicații proprietare gratuite) ca magazine de aplicații, până când se va crea un singur magazin de aplicații care să se plieze exact pe viziunea dezvoltatorului.

Planul este făcut pe 3 ani, iar după 2 ani dezvoltatorul își propune să lanseze un sistem de operare și pentru sisteme desktop. Proiectul va fi open-source și se va întreține din donații, dar se vor vinde și telefoane proprii sau servicii cloud, pentru a strânge fonduri suplimentare.

Eelo - o campanie de strangere de fonduri pentru crearea unui Android fără aplicații Google

Pentru mai multe informații, urmâriți aceste două articole despre Eelo  – sistem de operare și Eelo – serviciile web.

Din ce am citit eu pe diagonală din cele două articole puse mai sus, Eelo va folosi o interfață proprie, numită BlissLauncher, va avea setat ca implicit un motor de căutare care nu stochează date de utilizare, gen DuckDuckGo și serviciile Google vor fi blocate.

Opinie personală:

Se dorește crearea unui sistem de operare non-Google, care să nu te poată spiona și să nu îți servească reclame. Aplicațiile care vor rula pe platformă vor fi open-source și nu vor colecta date. Perfect, sună foarte bine, dar…

Eu am mai văzut filmul ăsta, și cei de la CyanogenMod au zis că dau de pământ cu Google și Apple, că ei oferă Androidul ăla curat și sigur, dar au sfârșit prin a înlocui serviciile Google cu cele de la Microsoft și apoi, prin a se sparge în două echipe, una care face aplicații proprietare și alta care a luat-o de la capăt prin LineageOS.

Există deja platforme Android (sisteme de operare) care nu se bazează pe serviciile Google, iar probabil că Gaël Duval urmărește și o convergență între sistemele de operare mobile-desktop, dar și filmul ăsta l-am mai văzut, iar în cele din urmă a fost unul prost, chiar dacă în rolul principal era Ubuntu.

Canonical are echipă competitivă și a dovedit că poate face treabă în lumea Linux, dar a eșuat cu Ubuntu Touch, deși proiectul în sine a fost pus la punct în cel mai mic detaliu, nu făcut pe genunchi, la beție.

Nu vreau să fiu cârcotaș, dar cred că la anul pe vremea asta o să scriu un articol numit “Eelo a eșuat, exact cum am prevăzut încă de anul trecut”. 

1 Comment


  1. Salut, chiar imi doresc sa reuseasca! Sint satul de Google pana peste cap. lineageos il am pe stick si merge fara probleme.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.