Două avantaje ale proiectelor open-source: adoptarea codului și implicarea comunitații

În acest articol o să explic unul din avantajele pe care le oferă aplicațiile open-source. Așa cum scrie și în titlu, în articolul ăsta voi scrie despre partajarea codului între proiecte și aportul comunitații la dezvoltarea proiectelor.

Partajarea funcționalităților cu alte distribuții Linux:

Cine se pricepe puțin la Linux știe ca Ubuntu și Debian folosesc pachete deb, iar Red Hat, CentOS, Fedora și celelalte sisteme derivate folosesc pachete rpm, astfel că instalarea aplicațiilor specifice unei distribuții pe o alta este ușor mai complicată. Sigur, există opțiunea compilării aplicațiilor din surse, dar procesul este unul mai complicat, iar oamenii nu au răbdare să se lupte cu dependințele manual.

Ei bine, acum ceva vreme cei de la Canonical, compania ce se ocupă de dezvoltarea Ubuntu au creat un nou format de pachete Linux, denumite snap. Acestea sunt niște pachete de instalare ale aplicațiilor ce au înglobate toate dependințele necesare, astfel că un pachet snap poate fi instalat pe orice sistem de operare.

Celelalte distribuții Linux au adoptat rapid codul sursă creat de către cei de la Canonical și acum permit și ele instalarea și folosirea pachetelor snap.

Acest lucru nu ar fi putut fi posibil dacă pachetele snap aveau un format proprietar și nu open-source.

Adoptarea proiectelor abandonate de către comunitate:

Cei de la Canonical au lucrat din greu la crearea telefoanelor ce rulează Ubuntu, dar în cele din urmă au abandonat dezvoltarea Unity (interfața lor grafică), a telefoanelor mobile și a ideii de a crea un sistem de operare convergent, utilizabil atât pe dispozitive desktop cât și pe dispozitive mobile.

Ei bine, dar ce se întâmplă cu cei ce în prezent posed telefoane Meizu sau Bq, ce au venit preinstalate cu Ubuntu Touch?

UBports, un grup de dezvoltatori a adoptat dezvoltarea Ubuntu Touch și a hotărât să o continue pe cont propriu, pentru a asigura în continuare suport celor ce au telefoane cu Ubuntu.

Acest lucru nu ar fi putut fi posibil dacă Ubuntu Touch era dezvoltat sub licență proprietară și nu open-source.

După mine, aplicațiile open-source mereu o să se dezvolte foarte ușor, întrucât mulți membri ai comunității contribuie pro-bono, cu ce poate fiecare. Problema este că în lipsa banilor, nu vor apărea niciodată aplicații open-source care să rivalizeze cu adevărat cu softuri specializate cum sunt AutoCAD, MatLab et cetera.

PS: Știu, open-source se traduce sursă-liberă, dar nu pot. Mai bine romgleză, decât traducere mot-a-mot.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.