Am deja o lună de când am înlocuit Windows 10 cu Ubuntu Mate 16.04 LTS

Cum Windows 10 mă obligă încă din decembrie să fac o actualizare care-mi face sistemul să nu mai booteze (o fac, Windows-ul se bușește și mă văd nevoit să dau system restore), am instalat Ubuntu Mate pe laptopul de rezervă. Mereu am avut curiozitatea de a vedea dacă aș putea folosi doar Linux, pentru toate taskurile mele zilnice.

Am instalat Ubuntu Mate 16.04 LTS, din următoarele motive:

 • are suport prelungit, cel mai probabil o să fac upgrade la Ubuntu Mate 18.04 LTS
 • folosește un mediu grafic (desktop environment e cuvântul englezesc) bazat pe Gnome 2, interfață cu care am început eu Linuxul
 • are suport din partea comunității, are documentație bună, permite instalarea softurilor noi prin intermeidul PPA-urilor și repozitoarelor

Mi-a fost puțin greu până m-am hotărât dacă să pun Xubuntu sau Ubuntu Mate, dar în cele din urmă am ales opțiunea a doua. Mai multe informații despre distribuțiile de Linux pentru începători găsiți aici.

Dragi utilizatori de Windows, citiți cu atenție ce urmează:

Actualizările din Ubuntu nu cer restart, mai nou se poate actualiza chiar și kernelul din mers.

Actualizările din Ubuntu nu cer restart, mai nou se poate actualiza chiar și kernelul din mers.

Repet:

Actualizările din Ubuntu nu cer restart, mai nou se poate actualiza chiar și kernelul din mers.

Buuuuuuun, revenind, am meșterit la Ubuntu o zi întreagă pentru a-l face să se comporte cum îmi place mie, dar deja am o lună de când îl folosesc intensiv.

Mai jos o listă cu aplicațiile pe care le folosesc:

Program redare video – folosesc VLC 3.0, deși pe Windows prefer GOM Player – nu e tragic însă nici VLC-ul, iar dacă o să mă dezamăgească o să trec la SMPlayer.

Client de torrente – Transmission e ok, singurul lucru care mă enervează la el e că nu îmi permite să redenumesc torrentele (vreau și eu să maschez albumele lui Ștefan Bănică ce le piratez și las la seed, dar nu pot).

Browsere de internet – Palemoon, Firefox, Chrome și Opera – le am pe toate și pe Windows, deci aici e același lucru.

Aplicație de căutare – Pentru că în Windows folosesc intens căutarea din meniul de start, am instalat Albert și l-am setat să pornească dacă apăs Windows + S.

Minimizarea tuturor aplicațiilor deschise – cum în Windows se apasă Windows + D pentru asta, am setat Mate-ul să se comporte la fel dacă dau Windows + D.

Tastatură – La fel ca Windows, Ubuntu permite și el setarea tastaturii în limba română, pentru a folosi diacritice.

Suită Office – Folosesc LibreOffice pentru editarea fișierelor, dar am neapărat nevoie de Outlook, astfel că am instalat Office 2010 folosind PlayOnLinux.

Client de mail – Folosesc Thunderbird în 90% din cazuri, dar am nevoie să trimit un mail sub formă de tabel către o listă de distribuție, iar pentru asta am instalat Office 2010 cu PlayOnLinux și folosesc Outlook (Outlook 2010 emulat merge OK, dar nu functionează căutarea, că nu există indexul de căutare din Windows).

Editor de text – Nu sunt familiar cu ce folosește Mate ca editor implicit de text – am instalat Notepadqq (pentru că e similar cu Notepad++ de pe Windows) și ocazional mai folosesc vim (pe care îl foloseam ca un zeu în facultate, dar acum sunt noob).

Aplicație de făcut prinscreen-uri – nu am Snipping Tool-ul de pe Windows, dar folosesc Take Screenshot ce vine implicit cu Mate – are aceleași funcționalități ca cel făcut de Microsoft.

XnConvert – program pentru redimensionare imagini – îl folosesc la fel și pe Windows și pe Linux.

Aplicație vizualizare filme pe Chromecast – folosesc tot Videostream for Chromecast, care e disponibilă ca extensie pentru Chrome – review complet aici.

Eliminare fișiere temporare – pentru că nu există CCleaner pentru Linux, folosesc Bleachbit.

Franz – îl folosesc doar pentru WhatsApp – e disponibil și pe Windows și pe Linux.

Pe lângă cele menționate mai sus, am creat o grămadă de alias-uri și am editat fișierul ~/.bashrc, pentru a putea folosi terminalul mai ușor.

Voiam o bara în care sa stea aplicațiile ce le folosesc mai des, dar nu am reușit sa găsesc o aplicație care sa se comporte cum vreau eu. Am testat Plank și Docky, dar nu am păstrat niciuna din cele două aplicații.

Probleme observate:

 • nu am suport pentru senzorul de amprentă, dar nici nu mi-am bătut capul să caut drivere
 • nu pot asculta muzică pe boxa bluetooth – se conectează, dar nu îmi dă output – am găsit un fix pe forumuri, există un script care rezolvă problema, am creat un alias și dacă scriu fixbtt în terminal îmi rulează scriptul cu pricina și remediază temporar problema (nu ascult mereu muzică pe boxa bluetooth ca să am nevoie să adaug scriptul să se execute la startup)
 • uneori când scot laptopul din standby nu se reactivează wifi, dar își revine după ce îi dau on/off – a făcut de maxim 3 ori așa

https://i1.wp.com/i.imgur.com/421vLtx.png?resize=1280%2C720&ssl=1

Deși inițial aveam impresia că nu o să rezist o lună cu Ubuntu, pentru că n-o să am suport pentru toate aplicațiile pe care le folosesc, acum mă gândesc să instalez Ubuntu și pe laptopul principal. Sistemul de operare se mișcă foarte bine, aplicațiile nu crash-uiesc des, iar momentan fac pe Linux tot ce fac și pe Windows.

2 Comments


 1. Salutare ! Eu am trecut de la win xp la Ubuntu Mate 14.04 de aproape trei ani.În week-end am făcut upgrade la 16.04 şi nu mai porneşte decât cu upstart;probabil că trebuie să fac o instalare pe curat.În rest,pot să spun că Ubuntu Mate se mişcă impecabil pe o configuraţie slăbuţă : Lenovo ThinkCentre m72 tower,proc. dual core 2 ghz,memorie 2 gb ddr3.Consumul de resurse este următorul : navigatorul Vivaldi(care se mişcă surprinzător de bine)+PokerStars+descărcări de pe torr+Youtube = procesor 45-50 %,memorie 800 mb-1gb.Eu am 56 de ani şi am pus mâna pe un PC acum 9 ani pentru prima dată.Nu aş mai reveni la win pentru nimic în lume.Îmi cer scuze dacă te-a plictisit comentariul meu cam lung.Aşa sunt bătrânii,vorbă lungă.Stimă şi respect pentru tot ceea ce faci ! Gheorghe.

  Reply

  1. :)) nu m-ai plictisit. eu am vreo 5-6 ani (daca nu mai mult) de cand ma joc cu ubuntu, debian si linux mint.
   acum chiar am renuntat de tot la windows, nu cred ca voi reusi (pe sistemul de la munca nu am reusit, unele softuri exista doar pe win.

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.