CyanogenOS a murit. Trăiască Lineage (sau LineageOS) – Opinie personală

Azi noapte am scris că băieții de la CyanogenMod renunță la dezvoltarea sistemului de operare, din motive financiare. Ei bine, s-au aflat noi informații despre subiect și m-am hotărât să fac un articol lămuritor.

Steve Kondik, creatorul Cyanogen și CyanogenMod nu a fost mulțumit de direcția în care noua conducere dupa lucrurile, astfel că a hotărât să abandoneze corabia.

Steve, alături de programatorii, testerii și translatorii care au contribuit și la CyanogenOS, va crea un sistem derivat al sistemului de operare mobil sub numele Lineage (sau LineageOS). Deși e devreme, noul proiect are deja o pagină de GitHub.

Cum am scris și în articolul precedent, echipa CyanogenMod va mai lucra la sistemul de operare până pe 31 decembrie, iar apoi vor adopta noua politică: dezvoltarea componentelor sistemului de operare împreună cu producătorii de telefoane.

Cum interpretez eu toată povestea asta:

Steve Kondik a vrut să creeze un altfel de sistem de operare Android, unul care să pună accent pe stabilitate și care să aducă versiuni noi de Android pe telefoane mai vechi.

Odată cu schimbarea conducerii, noul CEO a considerat că lupta este deja pierdută, că e greu să stai cu pieptul umflat în fața Google și cel mai probabil văzând că finanțarea se asigură cu componentele specifice/proprietare CyanogenOS, a hotărât ca ei să se focuseze pe asta.

Steve văzând că proiectul lui nu mai este proiectul lui, a hotărât să plece, ca să poată face în continuare ce a vrut să facă și până acum: un sistem de operare Android.

Mie-mi plac genul ăsta de oameni, care vor să schimbe ceva. La fel e și Mark Shuttleworth de la Canonical, care știe că Ubuntu Desktop pierde bani, dar continuă să-l dezvolte, sau Elon Musk, cel ce are idei revoluționare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.