Aproape oricine a întâlnit o problemă software sau o problemă cu o aplicație în Android probabil că a primit sfatul să curețe cache-ul aplicațiilor sau datele aplicațiilor. Aceste două soluții de cele mai multe ori funcționează ca un miracol pentru Android, dar care este diferența între cele aceste două procese aproape similare? Să vă explic!
Ce înseamnă să curățați cache-ul aplicațiilor?
Cache-ul este o porțiune de stocare temporară a dispozitivului (mobil, tabletă etc.), care reține anumite informații. Scopul acestuia este să îmbunătățească și să ajute la rapida funcționare a dispozitivului, totodată să reducă pe cât de mult datele procesate și consumate.
După un restart al telefonului, ați observat cât de încet se deschide aplicația camerei foto, după care fiecare încercare devine din ce în ce mai rapidă? Creșterea în viteză a accesului după lansarea inițială este datorată datelor din cache. Similar, ați putea observa că website-urile se încarcă mai rapid la o a doua vizită. Încă o dată acest lucru se datorează cache-ului, deoarece fișiere precum imagini șamd au fost stocate în cache.
Nu este neapărat necesar să manageruiți manual data cache-ul: Androidul este foarte capabil să facă singur asta. Totuși dacă observați că o aplicație se comportă defectuos sau chiar se oprește, atunci ar trebui să faceți acest pas manual.
Când curățați data cache-ul unei aplicații, veți șterge fișierele temporare stocare acolo și ați fi surprinși de cât de simplu funcționează acest pas. Ce este de menționat… că acest pas nu garantează întotdeauna o performanță mai bună a aplicațiilor, și aplicația / aplicațiile vor funcționa temporar mai încet la prima sau primele lansări. Mai sus aveți un exemplu pentru aplicația Facebook. Pentru a curăța data cache-ul aplicației Facebook, intrați în Setări (Settings) -> Aplicații (Apps) -> Facebook , apoi dați tap pe Clear cache. Pentru a curăța data cache-ul pentru toate aplicațiile intrați în Setări (Settings) -> Stocare (Storage) -> Selectați memoria internă sau cea de stocare externă, apoi tap pe Cached data.
Ce înseamnă să curățați datele aplicațiilor?
Să curățați datele aplicațiilor este o metodă mai severă decât a curăța data cache-ul unei aplicații. Pe când ștergerea cache-ului are un risc mic asupra aplicațiilor, preferințelor și salvărilor, curățarea datelor aplicațiilor va șterge acestea.
Curățarea datelor unei aplicații va reseta aplicația la setarea default: va face ca aplicația să se comporte ca atunci când ați descărcat-o și instalat-o pentru prima dată. Spre exemplu să spunem că ați făcut schimbări în aplicația personală de fitness (recomand Endomondo despre care voi scrie în viitor), unde ați setat un target pentru alergare, ați modificat notificările, aveți deja câteva programe salvate în istoric etc. Dacă veți curăța cache-ul aplicației, acestea nu vor fi afectate. Ștergerea datelor stocate (dacă nu sunt stocate pe cloud) le va afecta și șterge.
Când să folosiți aceste două opțiuni?
Există câteva circumstanțe când poate vreți să curățați datele aplicațiilor sau doar cache-ul. Unele aplicații pot stoca GB întregi de date de care poate că nu mai aveți nevoie (aplicațiile pentru podcast-uri pot fi un exemplu bun). În acest caz veți dori să curățați datele aplicațiilor.
Cealaltă circumstanță, mai comună, poate fi atunci când doriți să resetați o aplicație la setările din fabrică este atunci când o aplicație devine problematică sau funcționează defectuos.
Pentru optimizarea dispozitivului Android s-ar putea să fiți interesați și de Cum să-ți optimizezi telefonul Android cu 3 aplicații .