Cum ne ferim de siteurile care minează monede virtuale în mod malițios – articol complet

In ultima perioadă, minarea de monede virtuale a luat amploare și au apărut tot felul de tipuri de monede similare cu Bitcoin. De când au fost prinși cei de la PirateBay că foloseau pe furiș procesorul celor ce accesau siteul pentru a mina moneda virtuală Monero, tot mai multe siteuri malițioase au adoptat acest prost obicei.

In ultima vreme, malware-ul Digmine s-a răspândit prin intermediul Facebook Messenger, infectând calculatoarele cu mineri de Monero. Virusul a fost descoperit de cei de la Trend Micro și arată ca un fișier video partajat pe messenger. Virusul intră în acțiune doar dacă FB Messenger e deschis pe desktop din Google Chrome, permițând hackerilor sa îți acceseze contul și să răspândească infecția celor din lista.

Dacă logarea pe Facebook se face în mod automat, Digmine va manipula aplicația de messenger și se va răspândi. Cei de la Opera au deja în lucru o funcție numită NoCoin, care blochează automat minarea malițioasă prin browser.

Cum ne protejăm de minarea malițioasă pe procesor. Instructiuni mai jos, pe categorii.

Se activează extensii anti-mining:

Pentru a ne proteja aceste tipuri de amenințări, există tot felul de extensii pentru Chrome și Firefox care funcționează ca un adblocker ce împiedică minarea pe siteurile cunoscute că fac acest lucru.

Extensii anti-mining pentru Firefox: MiningBlocking, NoCoin, AntiMiner, CoinBlock si altele.

Extensii anti-mining pentru Chrome: NoCoin, MinorBlock, AntiMiner si altele.

Se adaugă lista NoCoin în adblockerul folosit:

Lista se poate adăuga pentru AdBlocker Plus, AdGuard, uBlock și alte servicii de adblocker. Cel mai simplu mod de a adăuga lista e să navigați pe siteul FilterLists, să scrollați până la NoCoin și să adaugați lista, folosind butonul Add.

Pentru a adăuga lista NoCoin în uBlock, se accesează Dashboard din meniul de extensii, 3rd-party filters și se adaugă linkul:

https://raw.githubusercontent.com/uBlockOrigin/uAssets/master/filters/resource-abuse.txt

Pentru a adăuga lista NoCoin în Adblock Plus, se accesează Options, Add your own list și se adaugă linkul:

https://raw.githubusercontent.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list/master/nocoin.txt

Pentru a adăuga lista NoCoin în AdGuard, se accesează Options, se navighează pe User Filter și se adaugă continutul fisierului de aici (conținutul, nu linkul):

https://raw.githubusercontent.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list/master/nocoin.txt

Se restricționează accesul la siteurile malițioase din fisierul hosts:

Se adaugă în fișierul C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts următorul rând:

0.0.0.0 coin-hive.com

Pentru utilizatorii experimentați, se poate crea un DNS/Adblocker custom pe un sistem ce rulează Linux (sau un Raspberry Pi), se adaugă în listă siteurile ce nu se doresc a fi rezolvate și se setează dispozitivul ca DNS pe router. O să revin cu un articol separat despre configurarea Pi-Hole pe o plăcuță de dezvoltare.

Una din metodele de mai sus este suficientă pentru a te proteja în mod eficient de siteurile malițioase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.