Cum faci upgrade hardware unui laptop fără a pierde garanția

Am avut de curând nevoie să mă documentez legat de cum ar trebui procedat și ce demersuri ar trebui făcute pentru a face upgrade hardware la 4 laptopuri, două luate de la Altex și două de la Emag. Cum amândoua magazinele fac servisare la Depanero, am sunat direct acolo pentru a afla informațiile necesare.

Laptopurile erau Lenovo something (gama consumer) și aveau doar 4 GB RAM, memorie insuficientă pentru activitățile de zi cu zi ale utilizatorilor.

Orice intervenție hardware asupra unui laptop face ca garanția să se piardă. Când e dus la service pentru a se repara pe garanție, se compară specificațiile hardware scrise pe certificat cu cele reale.

Metoda oficială:

În acest caz, pe perioada garanției, orice upgrade hardware trebuie făcut la un service autorizat, în cazul ăsta Depanero. Se cumpără înainte componentele ce se doresc a fi folosite și se duc la Depanero pentru montaj. După montaj, cei de la service vor trece pe garanție noile componente și vor pune o ștampilă.

Din păcate, lucrurile la orice service nu se fac de pe o zi pe alta, astfel că poate să dureze ceva până se montează noile componente. Iar montajul se face contra cost, normal.

Metoda românească:

Se apelează la un băiat priceput cu degetuțe fine, care poate desface laptopul fără a-l zgâria prea tare. Se face upgrade-ul hardware și se păstrează componenta originală, pentru a se monta la loc în cazul în care laptopul e nevoie să fie dus la garanție.

Unele modele de laptopuri (de obicei gamele de laptopuri medii sau de business) nu necesită desfacere completă pentru upgrade hardware – multe au un capac în spate care se scoate ușor și oferă acces la hard disk și la memoriile RAM.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.