Numărul de calculatoare infectate cu virusi crypto-ransomware s-a dublat

În urma activității mele de salahor IT, am constatat că tot mai multe calculatoare sunt infectate cu viruși de tip ransomware (cryptolocker), chiar săptămâna trecută văzându-mă nevoit să devirusez un laptop infectat și să explic clientului că nu putem recupera datele nici dacă am avea la dispoziție toate serverele NASA și tot busuiocul din lume.

În ultimele 3 luni eu m-am lovit de 5-6 probleme cu viruși ransomware, iar acest studiu Kaspersky Labs confirmă faptul că atacurile de genul ăsta s-au înmulțit în ultima vreme.

În cel de-al treilea trimisestru al anului 2016, atacurile de tip ransomware au ajuns la 821.865, iar cele mai afectate țări au fost: Japonia (4,83%), Croaţia, (3,71%), Coreea de Sud (3,36%), Tunisia (3,22%) şi Bulgaria (3,2%).

Conform informațiile Kaspersky, victimele au fost infectate de troianul scris Cryptoload, un script făcut în JavaScript care atrage mai multe familii de viruși crypto-ransomware, inclusiv CTB-Locker (28.34%), Locky (9.6%) și CryptXXX (8,95%).

Kaspersky se laudă că antivirusul lor a detectat și respins 171.802.109 atacuri malware, 45.169.524 dintre ele fiind URL-uri infectate.

Deci, ca să tragem o concluzie, numărul de atacuri de tip crypto-ransomware a crescut de 2.6 ori, față de aceeași perioadă a anului trecut. Navigați precauți, nu deschideți mailuri dubioase și instalați o soluție anti-ransomware.

Cei care sunt mai noi pe TechZip ar trebui să citească articolul ăsta: CryptoLocker: Ce este, cum ne ferim de el, cu ce antivirus îl eliminăm și ce facem cu fișierele criptate

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.