Conform Avast, Windows XP este mai utilizat decât Windows Vista și Windows 8 adunat

Cei de la Avast au publicat câteva statistici despre sistemele de operare pe care este instalat unul din produsele lor de securitate, arâtând ceea ce știam toți deja, și anume că Windows 7 încă domină piața, rulând pe aproape 50% din calculatoare, la nivel global.

Măsurătorile s-au facut pentru primul sfert al anului 2017. Windows 7, lansat în 2009 de către băieții lui Billică rulează acum pe mai bine de 56 de mlioane de calculatoare ce au unul din softurile Avast instalate, asta reprezentând 48.35%. Windows 10, cel mai nou dar și cel mai performant sistem de operare Microsoft e instalat abia pe 35 de milioane de dispozitive ce rulează softuri Avast, adică 30.46%.

Surpriza este dată de către Windows XP, sistemul de operare Microsoft lansat în 2001 și decedat oficial în 2014, care e instalat pe 6.5 milioane de calculatoare cu Avast. Cu o cotă de piață de 5.64%, bătrânul XP reușește să depășească Windows 8 (2.51%) și Windows Vista (2.08%). Alt studiu ne spunea că Windows XP are o cotă de piață ce variază între 9-10%, dar aici sunt numărate doar calculatoarele ce folosesc Avast.

Windows 8 a fost un sistem de operare destul de slab, venind după Windows 7, care a fost un real succes. Iar datorită faptului că upgrade-ul la Windows 8.1 a fost gratuit, oamenii nu au ezitat să-l efectueze, din motive evidente.

Windows 8.1 e instalat pe 12.7 milioane de dispozitive ce rulează produse Avast, reprezentând 10.96% din piață.

Windows XP reprezintă o nucă foarte tare, care nu cred că o să moară prea curând. Acesta este încă folosit în instituțiile care rulează diverse programe specifice, programe ce nu funcționează cum ar trebui pe versiuni mai noi de Windows. De exemplu în spitalele din Anglia, 9% dintre calculatoare încă folosesc XP. Câtă vreme Mozilla și Opera funcționează pe Windows XP, oamenii care au nevoie de sistemul acesta îl vor folosi în continuare.

În activitatea mea zilnică de salahor IT știu o companie care are calculatoare cu SSD și procesoare i7, dar rulează Windows XP pe mașini virtuale, pentru că au nevoie pentru compatibilitatea cu nu știu ce program de-al lor.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.