Clonare hardware vs software: avantaje și dezavantaje pentru fiecare

Cred că mulți dintre voi și-au montat SSD-uri pe laptopuri sau calculatoare, întrucât hard diskurile obișnuite nu oferă viteza necesară. Ei bine, problema nu e deșurubarea celor 4 șuruburi și schimbarea HDD-ului (asta dacă nu e  sub placa de bază și trebuie desfăcut tot laptopul), ci mutarea datelor de pe vechiul hard disk pe noul SSD.

Marele avantaj al Windows 10 este că știe să-și descarce driverele singur, prin Windows Updates. În cel mai rău caz, pot fi probleme cu unul sau două drivere, care trebuie instalate manual.

Întrucât instalarea unui nou Windows și a aplicațiilor specializate, urmată de mutarea datelor poate reprezenta un proces dificil, se preferă clonarea vechiului hard disk pe noul SSD. Clonarea poate fi de două feluri, voi explica mai jos diferența între ele și avantajele fiecăruia.

Clonare hardware:

Clonarea hardware se efectuează cu un dispozitiv special, cum este Icy Box-ul la care i-a făcut Daniel review acum ceva vreme. Dispozitivul de clonare se cheamă Dual Bay Hard Drive Cloning Station și permite conectarea a două hard diskuri la el, pentru a se clona datele de pe unul pe celălalt.

Marele avantaj al acestei metode de clonare este că nu necesită prea multe abilități tehnice, singura problemă este să nu se cloneze invers, adică hard disk-ul gol peste cel plin.

În felul acesta, clonarea se efectuează bit cu bit și se clonează și biții nescriși de pe primul HDD pe al doilea, lucru care face procesul să fie unul de durată. Se pot clona două hard disk-uri de dimensiuni egale sau unul mai mic pe unul mai mare, însă nu se poate clona un hard disk mai mare pe unul mai mic în felul acesta.

Clonarea software:

Clonarea software se efectuează folosind imagini specializate, cum sunt Acronis, Paragon, AOMEI Backuper, Clonezilla sau utilitarele de clonare de pe Hiren’s Boot. Se conectează hard disk-ul pe care se doreste să se facă clonarea la laptop printr-ul enclosure sau la calculator, pe SATA și se bootează cu imaginea de clonare.

Clonarea software clonează doar biții scriși de pe primul hard disk pe al doilea, astfel că procesul este unul destul de rapid. De asemenea, tipul acesta de clonare permite clonarea unei singure partiții, astfel că dacă primul hard disk e mai mare și al doilea mai mic, se clonează doar partiția de Windows și aplicațiile instalate.

Opinie personală:

Eu unul prefer clonarea software de fiecare dată și în activitatea mea de salahor IT am avut ocazia să clonez chiar și Windows 7, unde a trebuit, după clonare să dezinstalez și instalez drivere. Clonarea hardware e pentru noobi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.