Cea mai simplă și rapidă metodă de a reda conținut local pe Chromecast – Videostream for Google Chromecast

În acest scurt articol, o să scriu puțin despre Videostream for Google Chromecast, o aplicație bazată pe Chrome ce permite streamuirea fișierelor locale pe Chromecast.

Aplicația Videostream for Google Chromecast se instalează de pe Magazinul Chrome, iar tehnic vorbind ea e doar o extensie pentru Chrome. Aceasta se poate folosi gratuit, dar dacă doriți să creați playlist-uri cu fișiere, e nevoie sa plătiți 0.99$ (un chilipir).

Aplicația se comportă ca și cum ar fi de sine stătătoare și poate fi găsită în Windows drept Videostream for Google Chromecast, deși dacă verificăm în Task Manager, procesul deschis e Chrome.exe. Deși Chromecast-ul e făcut să redea fișiere MP4, aplicația converteșt automat orice fișier video în MP4, pentru a putea fi redat pe Chromecast.

După instalare, aplicația are nevoie să deschidă două porturi în firewall-ul de Windows pentru a rula (in LAN). Asta se poate face cel mai simplu folosind utilitarul special creat cu acest scop. Mesajul de eroare indică și linkul de download pentru utilitar.

Mie mi se pare mișto aplicația asta din mai multe motive, o să detaliez mai jos.

Interfață:

Interfața e una simplistă, cu un buton mare și portocaliu în mijlocul ecranului pe care scrie Choose a video. Ghiciți și voi la ce folosește butonul respectiv.

Mai jos e opțiunea Recent downloads – care permite adăugarea folderului de descărcări acolo, pentru a ușura adăugarea de fișiere video și opțiunea Continue Watching, care afișează videourile ce au fost vizionate de curând. Cele două opțiuni se pot dezactiva din setări.

În dreapta sus mai sunt câteva butoane, dar important e doar cel de setări.

https://i1.wp.com/i.imgur.com/zZHdmYU.png?resize=1199%2C639&ssl=1

https://i2.wp.com/i.imgur.com/Z53lntG.png?resize=1195%2C639&ssl=1

Redare video și subtitrări:

În timpul redării conținutului video, acesta nu se încarcă și pe calculator (nu se face streaming și pe calculator), astfel că resursele sistemului sunt folosite la minim, totul fiind făcut de către router și Chromecast. În setări există o funcție care permite comprimarea conținutului video, funcție ce ar folosi resurse mai multe pe calculator, dar mai puține pe router (fișierul încărcat în buffer ar fi mai mic, dar s-ar folosi procesor pentru comprimare).

O dată deschis un fișier video, acesta poate fi pus pe pauză sau derulat stânga/dreapta cu câte 30 de secunde, folosind butoanele din stânga. În dreapta e butonul de volum.

De butonul Quality se poate seta calitatea video-ului redat (și implicit converti de la un format la altul): original, 720P, 576P, … până la 240P.

La pornirea aplicației și adăugarea unul video care a mai fost deschis, aplicația oferă două posibilități: redarea video-ului de la început sau continuarea lui de unde a rămas.

Butonul de subtitrări permite adăugarea subtitrărilor descărcate local, dar și selectarea a unui folder pentru ca subtitrările să se adauge automat (funcționează doar dacă subtitrarea are același nume cu fișierul video). De asemenea, se poate decala subtitrarea cu +/- X secunde.

Cea mai simplă și rapidă metodă de a reda conținut local pe Chromecast - Videostream for Google Chromecast

Cea mai simplă și rapidă metodă de a reda conținut local pe Chromecast - Videostream for Google Chromecast

Cea mai simplă și rapidă metodă de a reda conținut local pe Chromecast - Videostream for Google Chromecast

Setări și alte funcții:

Versiunea gratuită a aplicației mai permite încă niște lucruri mișto, ascunse în meniul de setări.

Mobile – Dacă se instalează aplicația și pe dispozitivul mobil, aceasta poate fi folosită pentru a se reda conținutul dintr-un folder anume, de pe calculator – nu am testat încă această funcție.

Buffering Fixes – funcția de compresie video despre care am scris mai sus – netestat.

Cea mai simplă și rapidă metodă de a reda conținut local pe Chromecast - Videostream for Google Chromecast

Cea mai simplă și rapidă metodă de a reda conținut local pe Chromecast - Videostream for Google Chromecast

Concluzie:

Eu am redat cursiv video-uri 1080p pe Chromecast 2 folosind aplicația Videostream for Google Chromecast. M-am jucat puțin și cu VLC (varianta beta, care are suport pentru Chromecast), dar nu am fost la fel de mulțumit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.