Ce este MHL-ul și la ce îl putem folosi?

Standardul MHL vine de la Mobile High-Definition Link, tehnologie ce permite conectarea dispozitivelor mobile sau al tabletelor compatibile cu acesta la display-ul unui televizor. Totodată permite încărcarea dispozitivelor mobile sau a tabletelor compatibile cu standardul MHL. La fel ca și standardul HDMI (High-Definition Multimedia Interface) conexiunea nu este comprimată, ceea ce permite ca totul să fie manipulat în timp real – ceea ce nu este posibil prin soluțiile wireless.

Sunt totuși câteva lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a achiziționa un adaptor MHL:

  • nu toate dispozitivele mobile sau tabletele sunt compatibile
  • nu toate televizoarele suportă MHL
  • există două tipuri de adaptoare MHL (cele cu 5 pini și cele cu 11 pini)
  • unele adaptoare MHL necesită o sursă externă de curent (fie o baterie externă, fie un încărcător)

Motivul pentru care ne-am decis să scriem acest articol este pentru că în weekendul care tocmai a trecut, eu și Răzvan ne-am chinuit să facem tableta / laptopul Acer Switch One să dea imagine prin MHL. Am achiziționat recent un cablu micro-HDMI la HDMI pentru a folosi un al doilea display. Am zis să încerc și cu un adaptor MHL (micro USB la HDMI) pentru a avea 3 display-uri în total. (m-am obișnuit prost, să lucrez pe 3 monitoare)

În teorie, totul era simplu. Conectam adaptorul la laptop, conectam un cablu HDMI la adaptor și mai apoi la televizor. Însă nu se întâmpla nimic! Am dat din setările sistemului de operare ale display-ului autodetect până ni s-a acrit. Într-un final ne-am prins că adaptorul MHL are nevoie de o alimentare. Am conectat deci bateria externă în portul din mijloc (cel de Micro USB, vezi poza de mai jos).

adaptor MHL - port micro USB

adaptor MHL - port micro USB

În funcție de tabletă sau telefon mobil, adaptorul are nevoie de 1 A sau 2,1 A ca alimentare.

Revenind la faptul că nu toate telefoanele, tabletele sau televizoarele suportă standardul MHL, pentru a verifica dacă aveți dispozitiv compatibil verificați lista aceasta.

La ce folosim MHL-ul?

  • Cel mai evident lucru pe care îl puteți face ar fi să vizionați filme de pe dispozitivul mobil / tabletă pe un televizor (implicit pe un display mai mare).Puteți astfel să profitați de aplicații precum Netflix – transformându-vă astfel telefonul într-un media player.
  • Dar aste nu este tot! Puteți conecta chiar și un controller wireless la dispozitivul mobil și astfel puteți transforma telefonul mobil inteligent într-o consolă de jocuri.
  • Vizualizați fotografiile preferate direct pe televizor.
  • Conectați o tastatură și un mouse bluetooth la dispozitivul mobil, transformându-l astfel într-un desktop veritabil.

Posibilitățile sunt nenumărate, totul depinde de voi.

Detalii tehnice despre MHL

  • versiunile 1 și 2 suportă calitate video de 1080p necomprimată și redare audio pe 8 canale.
  • versiunea a III-a a standardului va fi disponibilă undeva prin luna August. Se vehiculează că această versiune ar suporta 4K. Din punct de vedere al calității audio, acestă versiune ar suporta 7.1 Dolby TrueHD și DTS-HD Master Audio. S-ar putea să suporte mai multe display-uri simultan, și ar fi backwards compatible cu versiunile 1 și 2.

Dr. Judy Chen, președintele MHL Consortium a specificat și faptul că standardele curente „suportă RCP (Remote Control Protocol) ceea ce permite telecomenzii televizorului să acceseze conținutul telefonului și să folosească butoane precum Stop, Play, Rewind, Pause și Enter“.

Să fiu sincer cu voi, am fost puțin dezamăgit de faptul că nu am putut testa în totalitate funcționalitatea adaptorului, neavând un dispozitiv compatibil cu acesta. Poate până în luna August, când va apărea versiunea 3 a standardului vom veni cu mai multe informații. Overall, dacă am fi reușit să facem mai multe cu adaptorul MHL achiziționat de pe Gearbest… sunt ferm convins că am fi fost impresionați de ceea ce am fi putut realiza cu câteva cabluri și puțină rabdare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.