Câteva reguli pentru setarea unor parole puternice

După cum probabil știți, oamenii devin sensibili când e vorba să seteze parole. Ori setează o combinație foarte ușor de ghicit sau depășit prin forță brută, ori aleg parole mai complicate pe care le ascund pe bilețele, de obicei amplasate aproape de calculator.

Cei de la Keeper Security au publicat o listă cu cele mai folosite parole în 2016, iar “123456” a fost nefericita câștigătoare, o parolă ce poate fi spartă în mai puțin de un minut, setată la 17% din cele 10 milioane de dispozitive, pe care s-a efectuat studiul.

Pe locul doi s-a poziționat “123456789”, o parolă o idee mai greu de spart, urmată de “qwerty”, “12345678” și. “111111”. În top s-au clasat și “password”, “123123”, “123321”, “google”, “987654321” și “666666”.

Nu mă surprind lucrurile astea, iar situația e similară de ani de zile. În octombrie scriam că cei de la ESET au făcut un studiu din care reiese că 15% din routere au setate parolele implicite sau unele foarte slabe, care pot fi sparte cu ușurință.

Pe lângă utilizatorii naivi sau nepăsători, sunt vinovați și sysadminii sau furnizorii de servicii care le permit să folosească astfel de parole ușoare, care nu respectă câteva reguli simple ale securității.

Câteva reguli simple, menite să ajute pe toată lumea să seteze o parolă mai greu de spart:

1. O parolă trebuie să conțină minim 8 caractere, printre care: litere mari, mici, cifre și simboluri.

Dacă anaaremere nu e prea complexă, An@4reM~Er3 sigur nu poate fi spartă prea ușor. Cel mai simplu este să folosiți unul sau două cuvinte pentru parolă și să înlocuiți literele cu cifre și simboluri. Așa obțineți o parolă greu de spart, dar pe care să o țineți minte, de exemplu.

2. Nu salvați parola niciunde pe birou, sau într-un fișier Notepad pe desktop. Parolele de browser pot fi fie exportate și importate, sau gestionate ușor cu un manager de parole cum este KeePass. Dacă nu vreți să vă bateți capul cu crearea unei parole complexe, puteți folosi un site sau program care generează parole sigure. Eu unul sunt familiarizat cu pwdgen.net .

3. Setați câte o parolă diferită pentru fiecare tip de serviciu. Adică o parolă pentru siteurile de socializare, o altă parolă pentru conturile de KickAssTorrents și VitanClub, o a treia parolă pentru internet banking, paypal și eBay et cetera. Raționamentul este simplu: dacă se compromite contul de Facebook, să nu se compromită și contul PayPal. Ideal ar fi să setați câte o parolă diferită pentru fiecare cont, sau măcar pentru cele de pe care faceți plăți sau achiziții, dar deja ar fi prea complicat.

Că tot veni vorba de securitate, Yahoo are securizarea aia enervantă în doi pași, care pune utilizatorii să introducă codul primit pe telefon pentru a se autentifica, dar ironia este că serverele lor au fost sparte de un catralion de ori. Cred că în lumea hackerilor, cine nu sparge Yahoo e un papă lapte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.