Bitdefender luptă împotriva ransomware-ului Bart

ransomware Bart

Cei de la Bitdefender, împreună cu Poliția Română au dezvoltat un kit gratuit pentru recuperarea datelor destinat victimelor clasei de ransomware Bart. Demersul face parte din proiectul No More Ransom, inițiat de Europol – instituție de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, destinat luptei luptei contra ransomware.

După cum bine știți, virușii de tip ransomware reprezintă cea mai prolifică amenințare cibernetică a momentului.

Kit-ul pus la dispoziție de către Bitdefender și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware Bart și este disponibil pe nomoreransomware.org , un portal disponibil în șase limbi.

Inițiativa este prima de acest fel din cadrul protocolului de colaborare în materie de Darknet semnat recent între Bitdefender și IGPR. Darknet-ul se referă la pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale, utilizate în mare parte de infractori, fie ei cibernetici sau nu.

Aplicația ransomware Bart a apărut în iunie anul trecut, și spre deosebire de marea majoritate a celorlalte familii de ransomware, aceasta nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a cripta fișierele. De asemenea, procesul de criptare este radical mai rapid decât al celorlalte familii ransomware ce activează în prezent.

Pe website-ul nomoreransomware.org , utilizaorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de astfel de amenințări. Utilizatorii sunt sfătuiți să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze link-uri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate sau care provin din surse necunoscute.

Pe lângă cei de la Bitdefender există un kit pus la dispoziție și de către cei de la Avira împotriva aceluiași ransomware, kit ce poate fi descărcat de pe website-ul mai sus menționat. Există o listă destul de semnificativă de decriptoare ransomware ce pot fi găsite acolo, pe care le puteți utiliza conform informațiilor suplimentare oferite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.