Băieții care fac Linux trăiesc într-o bulă

Eu sunt fan Linux și open-source și m-am jucat cu Ubuntu, Debian și Linux Mint o bună perioadă de timp, fie în mașini vietuale, fie în dual boot. Îmi place felul în care se implică băieții din comunitate, cum se ajută pe forumuri și răspund la întrebări pe StackExchange, sau cum îi amenință Linus Torvalds pe dezvoltatori când iese un patch de kernel prea mare.

Dar unii mi se pare că trăiesc într-o bulă, de zici că s-ar fi drogat cu lipici.

Cred că toată lumea a văzut măcar o dată Lindows, mizeria aia de sistem Linux (care arată ca Windows), ce venea la un moment dat preinstalată pe calculatoarele ce nu erau vândute cu licență de Windows. Ei bine, creatorii Lindows (care ulterior s-a rebranduit în Linspire – dar nu a mai fost lansată nicio versiune nouă în ultimii 10 ani) s-au gândit cum să dea marea lovitură. Au găsit cheia către îmbogățirea rapidă… Fac Linux pe bani.

PC/OpenSystems, băieții din spatele Black Lab Enterprise Linux vor crea două versiuni ale sistemului de operare, Linspire 7.0 (licența costă $80 – suport inclus doar în primele 12 luni) și Freespire 3.0, care va fi gratuit, nu va avea integrate toate softurile din Linspire și nici nu va avea suport oficial.

Linspire 7.0 va avea suport până în 2025, când va apărea Linspire 8.0, pentru care va fi nevoie de o licență nouă. Distribuția Linux folosește codul sursă Ubuntu și vine cu anumite softuri proprietare și gratuite pre-instalate.

Băieți, oi fi eu un hater foarte cinic, dar deja există Ubuntu și Linux Mint, două sisteme de operare desktop prietenoase și mature, cu mai multe interfețe grafice: KDE, GNOME, XFCE, LXDE/LXQt, Mate, Cinnamon et cetera. Iar sistemele astea două fiind populare, se bucură de sprijinul comunității și oferă documentație oficială. Aaaa, da, încă ceva. Sunt gratuite. Sunt gratuite. Sunt gratuite. Sunt gratuite. Pot să repet asta până mâine.

Încheiere:

Din păcate, sistemele de operare Linux niciodată nu avea suficientă tracțiune pentru a concura cu Linux, datorită fragmentării și faptului că deja există produsele Microsoft pe piață. Oricât de bune ar fi LibreOffice, OpenOffice sau WPS Office, ele nu sunt 100% compatibile cu suita office a Microsoft și atunci fișierul trimis de către tanti Jeni ce a lucrat doar în M$ Word și Excel trebuie deschis cu aceeași suită, că altfel se strică.

Iar din cauza faptului că producătorii hardware oferă drivere proaste sau modeste pentru Linux, marile companii de soft nu vor investi în Linux. Oricât ne-am chinui noi, Octave nu e MatLab, iar o alternativă open-source decentă pentru AutoCad nu prea există.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.