În urma unei discuții cu Daniel despre telefoane și securitatea datelor, mi-am pus problema dacă am avea nevoie de instalarea unui antivirus pe telefonul sau tableta cu Android.
Cum funcționează antivirușii de Android:
După cum probabil știți, Android-ul fiind un sistem Linux, este mult mai securizat decât Windows-ul, prin felul în care se alocă permisiunile pentru aplicațiile noi instalate, Google chiar lucrează pentru siguranță utilizatorilor, dar…
Pentru ca întreaga discuție să fie relevantă, plecăm de la ideea că telefonul pe care dorim să-l protejăm rulează o versiune de Android care încă primește actualizări, nu e vreun dispozitiv cu Android 4.4 KitKat.
Așadar, un antivirus pe Android în principiu blochează siteurile malițioase, scanează programele ce se instalează de malware și adware, dar nu are permisiunile necesare de a șterge sau a muta în carantină ceva – tot ce face este să notifice utilizatorul despre faptul că aplicația respectivă e infectată și că ar fi bine să fie ștearsă.
Pe Android, aplicațiile nu se pot instala fără acordul utilizatorului, nici măcar cele din surse necunoscute, astfel că utilizarea responsabilă a telefonului este și ea o metodă de prevenție.
Avem nevoie de un antivirus pe telefonul Android?
Răspunsul cel mai corect este: depinde ce facem cu telefonul.
Dacă sunteți un utilizator obișnuit, care folosește doar aplicații de pe Google Play Store și nu are un telefon rootat (adică cu utilizatorul de root activat, modalitate prin care utilizatorul poate avea drepturi de a modifica anumite fișiere de configurare blocate de către Google), riscul este mult mai mic, întrucât aplicațiile ce ajung pe magazinul Google sunt verificate și răs-verificate. Și Google mai dă rateuri, uneori se pot strecura aplicații malițioase sau infectate pe magazin, dar în 99% din cazuri, tot ce e acolo e sigur.
Dacă sunteți un utilizator obișnuit, e imperativ să păstrați dezactivată opțiunea ce permite instalarea aplicațiilor din surse necunoscute.
În concluzie, utilizatorii care nu folosesc telefoane rootate ce rulează imagini de sistem custom-made, ci doar ce se găsește pe magazinul de aplicații, se pot infecta doar accesând siteuri malițioase, dar acestea nu au capacitatea de a se auto-instala, doar că pot păcăli utilizatorul să facă anumite lucruri.
Eu recomand folosirea Adblock Browser iar pentru cei extra-paranoici, folosirea unui antivirus gratuit pe telefon.
Antiviruși gratuiți de Android:
Cum antivirușii pentru dispozitivele mobile funcționează în mod similar, nu există cel mai bun sau cel mai slab antivirus pentru Android, …
Bazat pe aprecierea venită din partea utilizatorilor, recomand una din soluțiile de mai jos:
- Mobile Security & Antivirus – Avast!
- Mobile Security & Antivirus – ESET
- Bitdefender Antivirus Free
- Kaspersky Antivirus and App Lock