Autoritățile chineze au interzis conexiunile VPN

În misiunea lor sacră de a împiedica cetățenii să afle că bunul Xi Jinping (președintele țării) nu este un semizeu trimis din ceruri pentru a izbăvi națiunea, distinșii domni din Republica Populară Chineză lucrează intens la cenzurarea lucrului diavolicesc creat să provoace haos și dezordine, cunoscut în țările democratice sub numele de internet.

Ei bine, autoritățile chineze au hotărât să interzică VPN-ul (până în martie 2018, minim), o metodă legitimă de conectare a mai multor rețele una de cealaltă, folosită și pentru depășirea cenzurii. Până acum, “marele firewall” chinezesc bloca doar serviciile provocatoare de haos, printre care și Twitter, Facebook sau YouTube, dar acum au hotărât să mai facă un pas în misiunea lor de a informa cetățenii.

Și cei din Turcia, Egipt, Rusia sau alte țări și țărișoare folosesc astfel de mijloace pentru a accesa siteurile de socializare, care au fost blocate de către autoritățile lor. Vă dați seama ce norocoși suntem noi românii? Putem accesa nestingheriți Facebook sau YouTube-ul, fără a avea nevoie de conexiuni VPN sau proxy.

Noua reglementare care interzice VPN-ul a fost anunțată de către ministerul de industrie și tehnologia informației din China, dar este vag formulată.

Nu-i nimic, dragă Ping, dragă domnișoară Yukko, vă învăț eu să instalați Tor, un serviciu de proxy pe care îl foloseam și eu prin facultate să mă uit la colegele de serie care făceau videochat, liniștite de faptul că IP-urile de România nu aveau dreptul să vadă modele românce.

În cazurile de ocolire a cenzurii prin conexiuni VPN, navigarea pe internet se face prin conexiunea de la celălalt capăt al VPN-ului, astfel că cel din spate folosește internetul celui ce găzduiește serverul de VPN. Asta era o metodă de făcut bani la Timișoara, cei de la căminele de la Universitatea Politehnica aveau porturile de jocuri blocate, dar niște băieți deștepți au făcut un serviciu de VPN, care ducea către o conexiune cu porturi deschise, să poată juca și băieții un Dota cinstit.

Ce preocupări au comuniști dom’le. Să cenzureze ei internetul. Să-i văd cum blochează Tor!

Posted in

Razvan

Salahor IT, blogger amator, hater de ocazie, bucătar de garsonieră, fan Linux, băutor de cafea, workaholic ambițios.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.