Cum să-ți ascunzi fișierele și aplicațiile pe Android – partea I

Vrei să știi cum să ascunzi fișiere și aplicații pe dispozitivul mobil Android?

Dacă suferi de atac de panică atunci când înmânezi dispozitivul tău mobil unei alte persoane și-ți dai seama că ai e-mail-uri, documente, imagini sau aplicații sensibile și particulare pe el, atunci ai nevoie de o modalitate de a ascunde aceste fișiere de ochii indiscreți ai curioșilor.

Nimeni nu trebuie să știe că-ți cauți jumătatea pe Tinder, sau că te joci Candy Crush sau mai știu eu ce alte aplicații ai pe telefon.

Tocmai de aceea am făcut o mică listă cu aplicații care te pot ajuta în acest sens. Deși pentru a avea un control mai mare asupra telefonului mobil de cele mai multe ori este nevoie să-l rootați, există și câteva variante ce nu necesită rootare. În plus, Android are câteva caracteristici predefinite care te pot ajuta să păstrezi anumite lucruri secrete.

Elementele de bază ale ascunderiii de fișiere

În timp ce unii producători au adăugat caracteristici precum Seiful (Vault) pentru a oferi un spațiu securizat pe telefoanele mobile (Samsung spre exemplu), Android stock nu a fost foarte bun cu necesitatea utilizatorilor de a afișa selectiv fișierele și dosarele. Din ceea ce am observat de la Nougat până în prezent nu s-au făcut pași prea mari în acest sens.

Ceea ce utilizatorii de Android pot face pentru un plus de confidențialitate ar fi să modifice numele dosarelor care detin conținutul pe care doresc să-l ascundă. Spre exemplu, dacă vrei să ascunzi imaginile, deschide File Explorer (aplicație de bază atât pe Android Marshmallow, cât și pe Nougat), selectează dosarul cu poze și redenumește-l. Imaginile din galerie sau fișierele respective nu vor mai apărea. Într-adevăr, dacă pierdeți telefonul, datele respective nu sunt cu adevărat ascunse ci pot fi în continuare accesate.

În mod similar puteți ascunde acele aplicații preinstalate enervante care sosesc cu telefonul mobil și pe care nu le poți dezinstala decât cu o aplicație specializată (probabil plătită). Pentru a face acest lucru, tot ce trebuie să faci este să mergi la Setări -> Aplicații apoi selectează aplicația pe care vrei s-o ascunzi. Dacă nu o poți dezinstala, o poți dezactiva măcar. Acest pas este foarte folositor și dacă doriți să opriți aplicațiile care rulează în fundal, dar nu le folosiți. 

ascunde fisiere aplicatii android

Cum să-ți ascunzi fișierele și aplicațiile pe Android – partea a II-a

Cum să-ți ascunzi fișierele și aplicațiile pe Android – partea a III-a

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.