Android – cel mai popular sistem de operare din lume?

android

Potrivit StatCounter, Android a devenit pentru prima dată cel mai popular sistem de operare din lume. Aceștia au dezvăluit faptul că software-ul mobil a condus piața sistemelor de operare la nivel mondial în ceea ce privește utilizarea internetului, cu un procentaj de 37,93% în luna Martie, depășind cu numai 0,02% sistemele de operare Windows.

Statisticile au fost efectuate folosind „date agregate colectate de pe un eșantion de 15 miliarde de vizualizări de pagini și peste trei milioane de website-uri web“, conform StatCounter. Aceste date iau în considerare datele de pe desktopuri, laptopuri, tablete cât și dispozitive mobile. Acest record ar putea fi pus pe seama scăderii vânzării de PC-uri tradiționale și a creșterii utilizatorilor de smartphone-uri pentru accesarea internetului, dar și a impactului Asiei pe piața mondială.

CEO-ul StatCounter, Aodhan Cullen a declarat că „acesta este un record în istoria tehnologiei și sfârșitul unei ere. Marchează sfârșitul dominației Microsoft la nivel mondial pe piața sistemelor de operare, care a început din anuii 1980. De asemenea reprezintă un progres major pentru Android, care a deținut doar 2,4% din cota de utilizare internet la nivel global în urmă cu doar cinci ani“.

Deși Androidul conduce piața sistemelor de operare la nivel global, sistemul de operare Windows rămâne popular în Europa, unde se bucură de 51,7% cotă de utilizare (spre deosebire de cota de 21,2% a Android-ului). În America de Nord pare a fi o situație similară, unde sistemele de operare Windows dețin o cotă de utilizare de 39,5%, urmată apoi de sistemele iOS cu 25,7 procente și apoi urmate de Android cu doar 21,2 procente. După cum era firesc, pe piața PC-urilor și a laptopurilor, sistemul de operare Windows încă domină, având un procent de 84% din piață.

Sistemul de operare Windows 7 rămâne cea mai populară versiune a sistemelor de operare Microsoft, în ciuda eforturilor de a promova Windows 10 a acestora – cota de piață situându-se undeva în jurul a 25% în luna martie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.