Telefoanele inteligente devin repede uzate din cauza aplicațiilor care nu-s neapărat necesare. Acestea nu numai că vor consuma spațiul dispozitivului vostru mobil, ci pot afecta și performanța acestuia și viața bateriei. Dar destul cu asta, este timpul să vă curețați telefonul de astfel de aplicații. Chiar și Răzvan scrisese un articol foarte bun cu privire la bloatware, dar nu despre asta vom vorbi în acest post. Să vedem care-s cele 5 aplicații la care puteți renunța.
Aplicațiile care pretind că optimizează memoria RAM
Astfel de aplicații pretind că oferă un boost memoriei închizând aplicațiile ce rulează în fundal. Acestea mănâncă RAM și folosesc bateria chiar dacă sunt în standby. Aplicațiile ce rulează în fundal trebuie să se restarteze după ce le închideți. Memoria cât și viața bateriei este folosită pentru a restarta aplicațiile, iar această închidere și restartare constantă a aplicațiilor pot face telefonul instabil. Deci aceste aplicații nu-și au sensul. În plus, Androidul gestionează folosirea memoriei RAM automat și știe când să închidă o aplicație sau nu, deci orice aplicație 3rd party nu este necesară.
Clean Master (sau orice aplicație de curățat)
Aplicațiile de curățat promit să dea un boost performanței dispozitivelor mobile. Este adevărat că uneori dezinstalând sau ștergând din aplicații, acestea vor lăsa în urmă cached data, nu este necesar să descărcați și instalați un cleaner dedicat. Puteți folosi pașii din acest articol numai în cazul în care este absolut necesar. Clean Master sau orice aplicație asemănătoare consumă foarte mult din viața bateriei, deci puteți dezinstala fără grijă astfel de aplicații.
Așa numitele aplicații antivirus
Dispozitivul Android, cât și Magazinul Google Play pot face aproape orice face și un antivirus. Pentru protecție anti-furt, Android Device Manager funcționează ideal, fără o altă aplicație adițională. Dacă o aplicație ascunde malware, Google verifică cu Magazinul Play automat.
Așa numitele aplicații antivirus sunt folositoare numai dacă descărcați și instalați fișiere APK în afara Magazinului Play. Atunci aplicațiile anti-malware pot scana aceste aplicații în timpul instalării și vă pot oferi avertizări înainte de a le deschide.
Aplicațiile care salvează bateria
Similar cu aplicațiile de tip booster pentru RAM și aceste aplicații sunt inutile. Sunt foarte puține excepții când anumite aplicații de acest gen chiar fac miracole și salvează viața bateriei.
Pentru a crește într-adevăr viața bateriei, trebuie să reduceți cererea de energie a sistemului de operare și a tuturor serviciilor și aplicațiilor ce rulează. Deci pentru a fi cu adevărat eficiente, aplicațiile care salvează bateria ar trebui să preia controlul sistemului Android. Dar cum Androidul nu poate fi controlat fără privilegii de root, aplicațiile găsite pe Magazinul Play nu pot pur și simplu prelua controlul. În cel mai bun caz o astfel de aplicație vă poate avertiza sau sfătui când consumați prea mult curent din baterie. Dacă într-adevăr vă vor închide aplicațiile flămânde de putere, cel mai probabil acelea se vor redeschide, deci efectul ar putea fi chiar invers: consumul bateriei ar putea crește.
O alternativă foarte bună ar fi să deschideți setările bateriei (orice sistem Android ar trebui să vină cu o astfel de setare), să găsiți aplicația sau aplicațiile ce consumă foarte multă baterie și să o închideți. Unele erori de aplicații pot fi rezolvate în acest fel.
Bloatware-ul producătorilor
Multe dispozitive vin cu aplicații preinstalate. Pe lângă faptul că aceste aplicații consumă din spațiul de stocare, în cel mai rău caz consumă și baterie inutil. Aceste aplicații de cele mai multe ori nu pot fi dezinstalate (fără rootarea telefonului). În acest caz pur și simplu le puteți dezactiva.
O alternativă ar fi să achiziționați dispozitive mobile care permit dezinstalarea bloatware-ului, cum ar fi de la Huawei sau Honor. Sau puteți achiziționa dispozitive mobile care vin cu puține aplicații 3rd party, spre exemplu de la Google sau Lenovo.
Ce alte aplicații ar trebui să mai dezinstalați? Cuvinte de încheiere
Ar trebui să dezinstalați (sau măcar să dezactivați) orice aplicație nu folosiți, deoarece acestea fie cresc consumul bateriei, fie cresc volumul de date consumat. Pentru asta trebuie să verificați fie în setările bateriei, fie în setările cu consumul traficului de date.