Adobe Systems a declarat că intenționează să elimine progresiv plug-in-ul Flash Player până la finele anului 2020. Motivul retragerii plug-in-ului ar sta la baza defecțiunii codului ce au transformat folosirea Flash Player-ului într-o metodă populară prin care hackerii au infectat calculatoarele prin atacurile cibernetice.
Tehnologia rivală, HTML5 a oferit în ultimii ani o mare parte a funcționalității plug-in-ului. Printre criticii Flash Player-ului s-a numărat și Apple, iar plug-in-ul nu a fost acceptat niciodată pe dispozitivele iOS.
Govin Balakrishan, vicepreședinte al departamentului de dezvoltare a produselor Adobe a declarat că firma intenționează să elimine Flash-ul, deoarece alte tehnologii – precum HTML5 s-au „maturizat destul și sunt suficient de capabile să ofere alternative viabile ale playerului“. „Puține tehnologii au avut un astfel de impact profund și pozitiv în era internetului“ a continuat acesta.
Malcom Barclay, dezvoltator de aplicații printre care și Flash a declarat pentru BBC: „și-a îndeplinit promisiunea pentru o vreme, însă nu a văzut niciodată revoluția dispozitivelor mobile venind și, în cele din urmă, aceasta a ucis-o“.
La achiziția Flash de către Adobe, în anul 2005, tehnologia se afla pe mai mult de 98% dintre PC-uri. În anul 2014 utilizarea plug-in-ului pe browserul Chrome (ce este folosit în proporție de 80% dintre utilizatorii desktop) se apropie de 17%.
Compania Adobe a menționat faptul că va sprijini și va oferi suport tehnic până la sfârșitul anului 2020, „până când clienții își vor pune în practică planurile de migrație“.
Cam cât de mult vă afectează această schimbare? Este adevărat că în ultima perioadă și em am observat scăderea folosirii plug-in-ului Flash în mediul aplicațiilor web-based și nu numai. Era de așteptat ca acest lucru să se întâmple mai devreme sau mai târziu.