Actualizarea iOS 10 3 a fost grăbită din cauza unui ransomware fals

Motivul pentru care actualizarea iOS 10 3 ar fi fost grabită și disponibilă pentru utilizatori de acum două zile, ar fi după ce au apărut rapoarte cu privire la false atacuri ransomware ce solicitau bani pentru a debloca browserul dispozitivelor afectate.

Un virus precum ransomware-ul FBI, sau Poliția Română… mai exact un ecran pop-up acuza proprietarii telefoanelor cum că ar fi accesat pornografie ilegală sau muzică piratată, și nu părea a putea fi eliminat. Cu toate acestea, ransomware-ul era fals, iar prin simpla golire a memoriei cache a browserului era suficientă pentru a restabili accesul deplin pe dispozitivele afectate.

Ransomware-ul rula pe JavaScript, un cod utilizat frecvent de către multe site-uri web. Conform firmei de securitate Lookout, atacatorii solicitau 100 de lire sterline sub forma unui card cadou iTunes, cu trimiterea codului printr-un mesaj text către un anumit număr de telefon.

Cercetătorii de securitate au scris cu privire la malware că acesta: „[…] în realitate nu criptează datele. Scopul său este acela de a speria victima pentru a plăti deblocarea browserului, înainte ca acesta să-și dea seama că nu ar trebui să plătească răscumpărarea pentru a recupera datele sau accesul la browser“.

Patch-ul din actualizarea iOS 10.3 a rezolvat problema, însă Prof. Alan Woodward, expert în securitate cibernetică la Universitatea din Surrey a indicat că mulți dintre utilizatorii iPhone au ocolit actualizarea, deoarece aceasta conține și alte modificări privind funcționarea dispozitivelor.

Eu unul nu m-am lovit de așa zisul ransomware, și din motive personale – nu am mai actualizat versiunea iOS de la 10.0.1 – cel puțin nu am făcut asta pe dispozitivul meu mobil. Voi ați dat de acest ransomware pe dispozitivele voastre Apple? Ați efectuat actualizarea la iOS versiunea 10.3?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.