8400 de instante de Android malware, descoperite in fiecare zi

În primele 3 luni ale anului 2017 s-au descoperit 750.000 de malware pentru Android, ceea ce înseamna în medie, 8400 de instanțe noi în fiecare zi.

Conform celor de la G Data, se estimează că la sfârșitul anului, totalul de instanțe de malware descoperite va fi undeva pe la 3.5 milioane, față de 3.25 milioane cât a fost anul trecut.

https://i1.wp.com/i.imgur.com/RRqKPAz.jpg?w=1280

Problema este că dispozitivele ce rulează versiuni mai vechi de Android nu primesc actualizări, astfel că multe vulnerabilitați pentru care deja există patchuri de securitate, rămân nerezolvate. Din totalul de dispozitive cu Android, doar 4.9% rulează Android 7 Nougat, în comparație cu Android 6.0 Marshmallow ce rulează pe 31% din dispozitive sau Android 5.0 Lollipop, instalat și el pe 31% din telefoane. Nici Android 4.4 KitKat nu e de neglijat, acesta având și el o cotă de piață de 20%.

Puțini producători de telefoane actualizează sistemele de operare de pe dispozitivele mai vechi, iar din cauza asta se cauzează mari breșe de securitate. Pe de altă parte, sistemele de operare mai noi necesită mai multe resurse hardware și de multe ori, dacă se face actualizarea pe dispozitive mai vechi, acestea rulează mai prost și mai greoi.
E un cerc vicios, nu actualizezi Androidul, ești vulnerabil, actualizezi Androidul (dacă poți), telefonul nu mai funcționează la fel de bine.

O recomandare ar fi instalarea aplicațiilor de pe Google Play Store și nu și din surse third party. Pentru mai multe informații, vedeți articolul ăsta al celor de la G Data.

Din fericire, eu fiind fan Google Nexus, am beneficiat mereu de ultimele versiuni de Android, astfel că nu am avut problemele astea. Dar eu, dacă aș avea un telefon mai vechi și aș știi că actualizarea l-ar face să meargă mai prost, nu aș face update.

Posted in

Razvan

Salahor IT, blogger amator, hater de ocazie, bucătar de garsonieră, fan Linux, băutor de cafea, workaholic ambițios.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.