5 metode gratuite de a învăţa pentru certificări în IT

Încă de când există certificările tehnologice, profesioniştii IT au dezbătut asupra valorii acestora. Unii cred că acestea sunt cheia succesului pentru un salariu mai bun, alţii consideră că nu au valoare nici cât hârtia pe care sunt printate. Există însă şi persoane care aleg calea de mijloc şi consideră că certificările pot fi valoroase în anumite circumstanţe, dar experienţa face tot.

Cu toţii ştim cât de costisitoare pot fii cursurile de pregătire sau examenele de calificare. Asta ca să nu mai vorbim despre anumite certificări Microsoft ce sunt valabile numai 2 ani…

Pentru a mai economisi bani în momentul în care ai început cursuri de pregătire sau calificare, încearcă următoarele metode:

  1. Caută surse de informare la bibliotecă

Dacă nu ai un abonament la o bibliotecă, caută una aproape de tine. Ştiu că este era internetului, dar eu-s de modă veche şi prefer cărţile printate. În plus un abonament la bibliotecă nu costă chiar atât de mult. Poţi renunţa la o ieşire în oraş pentru a avea un abonament pe un an la bibliotecă.

  1. Verifică cu angajatorul curent

Dacă eşti angajat ca specialist IT, compania pentru care lucrezi este posibil să suporte costurile pentru cursuri de perfecţionare sau pentru materiale de studiu. Chiar dacă angajatorul nu suportă aceste costuri, acesta poate fi un membru al unei organizaţii ce oferă cursuri la preţ redus. Totodată încearcă să capeţi la birou – la locul de muncă – cât mai multă experienţă în domeniul sau tehnologia care te interesează.

  1. Înscrie-te la Safari Books Online

Această librărie digitală are o colecţie de peste 20 000 de cărţi şi videoclipuri referitoare la tehnologie, media digitală şi dezvoltare profesională. Dacă sunteţi utilizator iPad, puteţi citi şi viziona prin aplicaţia iPad, sau pe orice dispozitiv mobil prin intermediul website-ului pentru telefoane mobile. Vă puteţi bucura de un trial de 10 zile sau 1000 de pagini vizualizate, apoi costurile pot ajunge între 20 şi 40 dolari pe luna, sau între 300 şi 473 dolari pe an.

Alte surse bune de învățare sunt platformele Coursera.org sau Khan Academy, două platforme unde marile facultăți ale lumii pun cursuri, seminarii și tutoriale video, accesibile oricum pe bază de cont gratuit. Cei care finalizează cursul și trec examenele primesc chiar și diplome, onorifice ce-i drept, dar măcar dovedesc pe plan local că ai finalizat cursul.

  1. Verifică forumurile de specialitate

Cine îţi poate da sfaturi utile mai bune, decât cei care au trecut deja prin certificările sau testele respective? Caută forumuri de specialitate cu persoane care au participat la examene sau cursuri de interes comun. Mulţi dintre participanţi împărtăşesc informaţii pe care le-au găsit folositoare cu ceilalţi membrii ai forumului pe care sunt înscrişi.

Pe lângă ce a făcut la facultate, Răzvan a învățat Linux de pe forumurile dedicate:

Și de pe unele bloguri, cum ar fi:

Un alt loc bun de învățat este Udemy.com,  un site unde utilizatorii se înregistrează gratuit și au acces la tutoriale video, cele mai multe despre programare.

  1. Verifică resursele celor care oferă certificări

Spre exemplu Cisco oferă Reţeaua de învăţare Cisco, Microsoft oferă TechNet şi Reţeaua de Dezvoltare Microsoft, CompTIA oferă Comunitatea IT Pro şamd.

În momentul în care te crezi suficient de pregătit caută câteva teste online şi investeşte în examene sau certificări numai dacă rezultatele testelor sunt de peste 90% , dar puteţi să nu ţineţi cont de sfatul meu. Examenele de certificare vor fi implicit mult mai grele decât testele găsite online.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.