5 lucruri pentru care Raspberry Pi poate fi foarte util

Am un Raspberry Pi 2 Model B care șade nefolosit într-o cutie și mi-am propus ca începând de săptămâna viitoare să încep să-l folosesc.

Câteva idei mișto:

Adblocker local – practic un server de DNS local care nu mai rezolvă reclamele. Translatează linkurile publicitare în 0.0.0.0 și astfel, nu mai încarcă genul ăla de conținut. Pe scurt, se setează direct pe router ca DNS-ul să fie Raspberry Pi-ul și în felul ăsta, va proteja toată rețeaua. E foarte util pentru dispozitivele mobile, unde browserele obișnuite nu au adblocker.

Server fișiere – cel mai simplu mi se pare să instalez Samba și să fac un server mic de fișiere Samba-based. Aș putea folosi și o distribuție dedicată de NAS pentru Raspberry Pi, dar în felul ăla nu aș mai putea face și adblocker-ul pe aceeași plăcuță.

Raspberry Pi Tor Router – dacă vrei să faci un bine comunității, poți crea un nod de Tor, care anonimizează traficul celor ce folosesc Tor Browser.

Primele 3 idei pot fi implementate pe aceeași plăcuță, în același timp, dar celelalte două necesită distribuții separate.

Retropie – îți creezi practic un emulator pentru toate jocurile arcade de pe “jocurile pe televizor” (că e greu să ne numesc console) și începi să te joci. Am făcut asta la birou, ne-am jucat Mortal Kombat 3 și alte câteva joculete, cu manete de Xbox – e mișto ideea dacă ai cu cine te juca, nu prea e practică să faci asta acasă.

Media Center – platforma de streaming video pe TV, cum este Kodi (fostul XBMC) – e mișto și practică, dar eu nu am nevoie de așa ceva pentru că am Chromecast.

Pentru doritorii și amatorii de lucruri DIY, Raspberry Pi se poate cumpăra și de la Emag – link.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.