5 ani de închisoare pedeapsa pentru rusul care a dezvoltat malware-ul Citadel

Mark Vartanyan, cunoscut în mediul online drept „Kolypto“ a fost condamnat de către judecătorul Mark Cohen din Atlanta la 5 ani de închisoare. Vartanyan – au declarat procurorii – ar fi ajutat la dezvoltarea și distribuirea malware-ului Citadel.

Malware-ul Citadel acționează ca un cal troian (trojan) și a fost conceput pentru a fura informații financiare personale. Între 2012 și 2014 se estimează că malware-ul ar fi infectat aproximativ 11 milioane de computere la nivel global, cauzând pierderi de peste 500 de milioane de dolari. În tot acest timp, Vartanyan ar fi ajutat la dezvoltarea, menținerea și chiar îmbunătățirea malware-ului Citadel. Acesta ar fi fost oferit spre vânzare pe bază de invitație pe forumurile rusești frecventate de infractorii cibernetici.

Vartanyan a pledat vinovat în luna martie a acestui an, în fața acuzațiilor de fraudă cibernetică.

Malware-ul Citadel monitoriza și înregistra intrările pe tastatură ale victimelor, tehnică cunoscută drept keylogging. În momentul în care utilizatorii (respectiv victimele) accesau conturile bancare online, infractorii cibernetici puteau prelua cu ușurință informațiile necesare pentru accesarea conturilor. Prin această metodă, infractorii cibernetici puteau afla detalii despre identitatea victimelor. Mai mult decât atât, Citadel bloca accesul către site-urile antivirus, împiedicând astfel victimele să elimine malware-ul.

Sentința atât de mică primită de către Vartanyan vine în urma unei înțelegeri bazate pe ajutorul acordat de către acesta anchetei guvernamentale.

malware-ul Citadel

Pentru a rămâne cât mai protejați împotriva acestor amenințări, vă recomandăm o soluție antivirus proprietară, precum și o soluție anti-malware. Noi folosim Zemana Anti-Malware, dar și Loaris Trojan Remover pare a fi o soluție bună. Totodată, aveți grijă la e-mail-urile primite din surse necunoscute, deoarece acestea pot fi de tip phishing.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.