4 semne că eşti o victimă a virusului de tip ransomware

Viruşii de tip ransomware, sau viruşii care cer răscumpărare nu sunt o noutate în domeniul IT. Răspândirea acestor tipuri de viruşi a luat amploare în decursul ultimilor ani.

Prima mea întâlnire cu un astfel de virus a fost acum câţiva ani, pe când circula virusul Poliţia Română, cunoscut şi ca FBI în afară. M-am amuzat teribil când am observat că la orice executabil deschis se pornea virusul respectiv. Cu un Safe Mode şi o soluţie bună antivirus am reuşit să curăţ computerul respectiv de acest virus.

Revenind acum la noile tipuri de viruşi de tip răscumpărare, cum îţi poti da seama că ai căzut drept victima unei astfel de infecţii?

  1. Calculatorul (de tip laptop, desktop, all-in-one) se mişcă mai greu decât de obicei?

Printre primele semne pe care le dă calculatorul atunci când este posibil să fie virusat este să se mişte greu. Dacă doriţi să facem o paralelă, e ca atunci când ne paşte o răceală şi începem să tuşim. Până să ajungem la răceala propriu zisă cu febră, mai sunt câţiva paşi. Bine-nţeles că poate fi o altă problemă de tip hardware precum un hard disk defect, defectarea unei plăcuţe de memorie etc.

  1. Anumite aplicaţii pe care le foloseai de obicei încep să dea erori la deschiderea acestora?

Fie că este vorba despre aplicaţii specializate ca Autocad, Corel, Illustrator, Photoshop etc., fie că este vorba despre aplicaţii banale sau aplicaţii ce ţin de suita Microsoft Office, dacă acestea încep să dea erori nejustificat – şi aici nu ne referim la erori din MS Outlook de forma 0x800… – putem să ne închipuim că am ajuns la stadiul de frisoane a unei răceli.

  1. Fişierele nu se mai pot deschide?

Ştiai că ai în My Music acel fişier pe care l-ai descărcat de pe VitanClub.net sau mai ştiu eu de unde, denumit Denisa şi Liviu Peşte – ceva despre valoare şi duşmani, cu terminaţia .mp3 pe care acum nu-l mai poţi deschide. Are o terminaţie dubioasă acum, nu? Este cazul să verifici calculatorul după mai multe fişiere care au acea terminaţie. Apasă te tasta Windows (tasta aia cu un steag pe ea, aflată în stanga jos a tastaturii – între tasta Ctrl şi Alt) simultan cu tasta F, apoi caută *.terminaţie pentru a găsi orice fişier cu acea terminaţie. Modifică cuvântul terminaţie spre exemplu cu cerber sau locky. Vei căuta după cum urmează: *.locky sau *.cerber – tipuri de CryptoLocker.

  1. Ai găsit pe desktop un fişier ciudat de tip TXT sau HTML cu instrucţiuni?

Dacă da, atunci închipuie-ţi că zaci în pat după ce ai făcut peste 37 temperatură. Hard disk-ul tău are fişierele criptate, iar mesajul respectiv îţi oferă informaţii despre cum să răscumperi decriptarea fişierelor tale.

petya-ransomware

Într-un post viitor vă vom spune şi cum să vă feriţi de astfel de ameninţări. Până atunci însă, dacă calculatorul dvs prezintă doar simptomele de la punctul 1, nu cred că aveţi de ce să vă faceţi griji.

Acum nu vă închipuiţi că nu ni se poate întâmpla şi celor mai buni dintre noi, pentru că oricât de precauţi am fi… hackerii găsesc noi metode şi vulnerabilităţi să ne facă rău şi să profite de pe urma asta.

2 Comments


  1. Mai bine iau toți virușii din lume, nu îmi pasa. Mor fără VitanClub

    Reply

    1. Lasă că-ţi dă fratili tău un alt site dă unde să descarci mynele!

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.