3 noi limbaje de programare – câteva cuvinte despre ele

Simțind nevoia de a crea noi instrumente, dezvoltatorii au dat naștere la 3 noi limbaje de programare.

Cu sute de limbaje de programare existente, probabil vă întrebați de ce și-ar bate cineva capul pentru crearea unuia nou. Pentru dezvoltatorii de limbaje de programare de ultimă generație răspunsul este pur și simplu că, în programare, există întotdeauna noi nișe pentru a umple toate cerințele și necesitățile care trebuie îndeplinite. Așa se face că au apărut trei noi limbaje de programare open source: Coconut, Crystal și Oden.

Coconut se compilează în Python și se referă la aducerea programării funcționale în limbajul de programare precedent amintit. Dezvoltatorul Coconut, Evan Hubinger a declarat: „Și totuși, dacă ne uităm la primele 20 de limbaje de programare populare, niciunul nu este funcțional. Dar există alternative funcționale la o mulțime dintre ele. Java are Scala, C# are F#… Python – nimic.

Crystal este dedicat întru combinarea mai multor capabilități de programare. Acest limbaj folosește o verificare statică, fără a specifica tipurile de argumente, metode sau variabile locale. Acest lucru duce la realizarea de prototipuri mai rapid și un cod mai generic.

Odeon aduce completări ale unor capacități absente din popularul limbaj Go al lui Google. Oskar Wockstrom, dezvoltator al lui Odeon a declarat: „Ideea cu Odeon este de a ridica anumite restricții avute in limbajul de programare Go și să ofere un sistem de tip mai flexibil, în același timp punând accentul și pe programarea funcțională. […] Un alt obiectiv important este acela de a asigura interoperabilitatea ușoară ci Go, permițându-le primilor utilizatori să folosească librăriile lor standard Go fără a fi nevoie să scrie legături“.

Ce părere aveți, credeți că vor fi utile aceste noi limbaje de programare? Eu sincer le-aș vedea utilitatea, dar nefiind un programator ce lucrează în Python sau Google Go, mi se par momentan inutile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.