2016: Numărul de amenințări de tip adware pentru Mac a crescut

Deși calculatoarele și laptopurile Apple ce rulează macOS sunt mai ferite de către viruși și malware, asta nu înseamnă că sunt imbatabile. Pentru că sistemul de operare e conceput pe filozifia de permisiuni a Unix și forțează utilizatorul să introducă parola de cloud pentru a edita fișiere de configurare ale sistemului sau ale aplicațiilor, virușii implicit se lovesc și ei de lipsa aceasta de permisiuni.

Chiar și așa, conform celor de la 9to5Mac, un studiu McAfee arată că amenințările de tip malware pentru Mac au fost de 744% mai multe în 2016 decât în anul precedent. Din 600 de milioane instanțe de de malware descoperite în 2016, 15 milioane erau pentru dispozitive mobile și doar 470 de mii erau făcute pentru sisteme de operare macOS.

Cei mai populari viruși pentru macOS sunt adware, un tip de malware ce alterează setarile de browser și instalează tot felul de extensii ascunse ce deschid fel de fel de fișiere malițioase în browserul de internet, in timpul navigării. De multe ori, adware-ii doar redirectează utilizatorii pe diverse siteuri pentru a face trafic fals, dar sunt cazuri când deschid și taburi infectate, pentru a infecta utilizatorii cu viruși de tip cal troian.

Pentru a nu vă infecta Mac-ul cu adware, instalați un adblocker pentru browser, descărcați aplicații doar de pe magazine de aplicații sau surse de încredere și evitați deschiderea atașamentelor dubioase, primite pe mail.

Dacă aveți sistemul deja infectat, rulați o scanare de viruși cu Malwarebytes pentru Mac și eliminați cu încredere fișierele descoperite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.