Recenzie a routerului Asus RT-N18U

Până nu de mult eram fan TP-Link, dar m-am ‘specializat’ mai apoi pe routere Asus – după ce am avut o cerere de a configura un router pentru un patron de local. Cerința acestuia a fost simplă: “Vreau ca toți clienții care se folosesc de rețeaua mea wireless, să dea Like paginii localului de pe Facebook”. A doua condiție a fost să mă încadrez în bugetul alocat de către client.

Temă de gândire și căutare, eram familiarizat cu principiul de login și apoi Like paginii de Facebook pentru a dispune de conexiune wireless gratuită – dar niciodată nu mi-am bătut capul să aflu cum de este posibil așa ceva. Am ajuns deci pe Facebook, la pagina de răspunsuri: ce routere suportă Facebook Wi-Fi? Am căutat la furnizorul meu de componente și periferice pentru calculatoare și m-am oprit la Asus RT-N18U, deoarece mă încadram în buget și părea un router mid-range. Nici chiar ultima râșniță și nici chiar un router mult prea profesionist – de să mă pierd în setările lui.

Asus RT-N18U fata

Este totuși un catch, pentru ca nu doar cumperi un astfel de router și gata – poți activa Facebook Wi-Fi, ci trebuie să intri pe pagina producătorului și să cauți printre toate firmware-urile, unul care suportă Facebook Login și Wi-Fi. În prezent, ultima versiune de firmware ce suportă Facebook Wi-Fi este 3.0.0.4.380.7743 (și o să revin în viitorul apropiat cu un tutorial despre actualizarea firmware-ului și configurarea pentru Facebook Wi-Fi). Dacă nu aveți nevoie de Facebook Wi-Fi, o să enumăr câteva dintre funcțiile routerului, care m-au convins să îl achiziționez și să-l folosesc și eu mai apoi ca un end user device.

Asus RT-N18U port USB 3.0

Părți pozitive ale routerului Asus RT-N18U

  • 2 porturi USB: unul pe protocolul 2.0, iar celălalt pe protocolul 3.0. Portul USB 2.0 poate fi folosit cu un modem 3G drept conexiune de fail-over sau ca un print server – dacă aveți o imprimantă ce nu suportă decât conectare prin USB. Portul USB 3.0 poate fi folosit cu un hard disk extern drept file-server. Și la partea cu file-serverul este o șmecherie pe care o voi împărtăși cu voi într-un alt articol / tutorial.
  • puteți să vă creați un server VPN căruia îi puteți aloca maxim 30 de IP-uri și un număr de maxim 16 utilizatori.
  • puteți crea până la maxim 3 rețele de vizitatori (Guest) diferite.
  • aveți control parental și manager de trafic. Nu vă mai faceți griji că cei mici pot intra pe website-uri dubioase, atâta timp cât setați cuvintele cheie care să fie restricționate de la acces.
  • am menționat mai devreme ceva despre un server de fișiere. Acesta poate fi transformat chiar și într-un server iTunes. Ascultați melodiile preferate direct de pe hard disk-ul sau stick-ul USB atașat la router.
  • puteți folosi routerul Asus RT-N18U ca server de backup pentru MAC, acesta având funcție pentru Time Machine.

Sunt convins că sunt mult mai multe funcții ale acestuia care-mi scapă acum, dar după ce l-am folosit mai bine de 6 luni – îl recomand. Am simțit diferența de la porturile LAN de 10/100 la conexiunea Gigabit de 10/100/1000 .

Asus RT-N18U spate

Părți negative ale Asusului RT-N18U

  • amplasarea porturilor USB, unul în față și celălalt în spate.

Voi ce router folosiți și ce anume dintre funcțiile acestuia le găsiți folositoare?

About Daniel

Senior tester înrăit de aplicații (iOS, Android sau web based); scriitor, grafician și programator de ocazie; senior salahor IT - sper că ne vom împrietenii uşor și că-ți vor plăcea articolele TechZip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: