Cum faci upgrade hardware unui laptop fără a pierde garanția

Am avut de curând nevoie să mă documentez legat de cum ar trebui procedat și ce demersuri ar trebui făcute pentru a face upgrade hardware la 4 laptopuri, două luate de la Altex și două de la Emag. Cum amândoua magazinele fac servisare la Depanero, am sunat direct acolo pentru a afla informațiile necesare.

Laptopurile erau Lenovo something (gama consumer) și aveau doar 4 GB RAM, memorie insuficientă pentru activitățile de zi cu zi ale utilizatorilor.

Orice intervenție hardware asupra unui laptop face ca garanția să se piardă. Când e dus la service pentru a se repara pe garanție, se compară specificațiile hardware scrise pe certificat cu cele reale.

Metoda oficială:

În acest caz, pe perioada garanției, orice upgrade hardware trebuie făcut la un service autorizat, în cazul ăsta Depanero. Se cumpără înainte componentele ce se doresc a fi folosite și se duc la Depanero pentru montaj. După montaj, cei de la service vor trece pe garanție noile componente și vor pune o ștampilă.

Din păcate, lucrurile la orice service nu se fac de pe o zi pe alta, astfel că poate să dureze ceva până se montează noile componente. Iar montajul se face contra cost, normal.

Metoda românească:

Se apelează la un băiat priceput cu degetuțe fine, care poate desface laptopul fără a-l zgâria prea tare. Se face upgrade-ul hardware și se păstrează componenta originală, pentru a se monta la loc în cazul în care laptopul e nevoie să fie dus la garanție.

Unele modele de laptopuri (de obicei gamele de laptopuri medii sau de business) nu necesită desfacere completă pentru upgrade hardware – multe au un capac în spate care se scoate ușor și oferă acces la hard disk și la memoriile RAM.

About Razvan

Salahor IT, blogger amator, hater de ocazie, bucătar de garsonieră, fan Linux, băutor de cafea, workaholic ambițios.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: