Actualizarea iOS 10 3 a fost grăbită din cauza unui ransomware fals

Motivul pentru care actualizarea iOS 10 3 ar fi fost grabită și disponibilă pentru utilizatori de acum două zile, ar fi după ce au apărut rapoarte cu privire la false atacuri ransomware ce solicitau bani pentru a debloca browserul dispozitivelor afectate.

Un virus precum ransomware-ul FBI, sau Poliția Română… mai exact un ecran pop-up acuza proprietarii telefoanelor cum că ar fi accesat pornografie ilegală sau muzică piratată, și nu părea a putea fi eliminat. Cu toate acestea, ransomware-ul era fals, iar prin simpla golire a memoriei cache a browserului era suficientă pentru a restabili accesul deplin pe dispozitivele afectate.

Ransomware-ul rula pe JavaScript, un cod utilizat frecvent de către multe site-uri web. Conform firmei de securitate Lookout, atacatorii solicitau 100 de lire sterline sub forma unui card cadou iTunes, cu trimiterea codului printr-un mesaj text către un anumit număr de telefon.

Cercetătorii de securitate au scris cu privire la malware că acesta: „[…] în realitate nu criptează datele. Scopul său este acela de a speria victima pentru a plăti deblocarea browserului, înainte ca acesta să-și dea seama că nu ar trebui să plătească răscumpărarea pentru a recupera datele sau accesul la browser“.

Patch-ul din actualizarea iOS 10.3 a rezolvat problema, însă Prof. Alan Woodward, expert în securitate cibernetică la Universitatea din Surrey a indicat că mulți dintre utilizatorii iPhone au ocolit actualizarea, deoarece aceasta conține și alte modificări privind funcționarea dispozitivelor.

Eu unul nu m-am lovit de așa zisul ransomware, și din motive personale – nu am mai actualizat versiunea iOS de la 10.0.1 – cel puțin nu am făcut asta pe dispozitivul meu mobil. Voi ați dat de acest ransomware pe dispozitivele voastre Apple? Ați efectuat actualizarea la iOS versiunea 10.3?

About Daniel

Senior tester înrăit de aplicații (iOS, Android sau web based); scriitor, grafician și programator de ocazie; senior salahor IT - sper că ne vom împrietenii uşor și că-ți vor plăcea articolele TechZip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: